Slovenské Piano Media získalo investici dva miliony eur

Tomáš Bella, Piano Media

Tomáš Bella, Piano Media

Projekt Piano Media, který v ostrém provozu běží od května loňského roku, získal investici ve výši dvou milionů eur do investiční skupiny 3TS Capital Partners. Peníze do firmy přitekly prostřednictvím fondu Technology in Central and Eastern Europe Fund S.C.A. SICAR, jehož hlavním investorem je síťový a komunikační gigant Cisco. Mladá firma hodlá peníze využít pro expanzi na nové trhy, vývoj softwaru a marketingové aktivity.

Piano Media získalo první investici už v polovině loňského roku, když do firmy s částkou 300 tisíc eur vstoupili investoři Monogram Ventures, Etarget a NextBig. Všechny tyto firmy jsou společně se zakladatelem Piana Tomášem Bellou spoluvlastníky. Celkovou hodnotu společnosti její zástupci neprozrazují, stejně jako rozdělení jednotlivých podílů. Při původní třísettisícové investici byla hodnota firmy kolem 1 milionu eur.

Piano Media vytváří softwarový nástroj, který vydavatelům internetového obsahu umožňuje zpoplatnit část jejich služeb. Základní obsah například může být zadarmo, podrobnější analýzy pak pouze za peníze.

Piano prozatím operuje na dvou trzích – Slovensku a od února tohoto roku také na Slovinsku. Měsíční předplatné u našich sousedů vyjde na 3,9 eur a na Slovinsku na 4,9 eur. Provozovatelé webů, kteří se do programu zapojí, si příjmy rozdělují podle času stráveného na jejich stránkách. Piano samotné si z každého předplatného bere poplatek.

Původní seed investice pomohla Piano Media vstoupit na dva východoevropské trhy, nové peníze pomohou k další expanzi. „Aktuální investice pro Piano znamená další krok v našem růstu,“ komentuje uzavřený obchod šéf společnosti Tomáš Bella. „Pomůže urychlit naší expanzi, nabrat nové talentované zaměstnance, rozjet marketing, rozšířit prodejní kanály a udržovat vývoj samotného softwaru.“

V Pianu v současné době pracuje 20 lidí, ještě do konce tohoto roku by jich mělo být až 50. Firma za měsíc provozu na Slovensku vygenerovala příjmy z předplatného ve výši 40 tisíc eur, na Slovinsku to pak bylo 26 tisíc eur. Hospodaření v dalších měsících už Piano nezveřejňuje, protože si to nepřejí samotní vydavatelé. V Česku projekt prozatím nepochodil, tuzemské vydavatelské domy o něj nemají zájem. Do jisté míry je to například kvůli Seznamu, který, co se týče inzertních příjmů, ovládá trh a o zavedení placených služeb nechce slyšet.

Nový investor věří v další růstový potenciál. „Jsme ohromeni kvalitou vedení a týmu Piana a věříme, že 3TS má zdroje, schopnosti a zkušenosti z trhu k tomu, abychom Pianu pomohli posílit a rozšířit jeho silné postavení na trhu,“ říká Jiří Beneš z 3TS. Podle šéfa 3TS Pekka Mäkiho má Piano Media veliký potenciál na globální úspěch. Firma se chce do roku 2014 rozšířit do 19 zemí. Bella uvádí, že třetí zemí, na které jeho společnost vstoupí, má desítky milionů uživatelů.

Fond 3TS Capital Partners je jedním z největších investorů do technologických, komunikačních a mediálních startupů ve střední a východní Evropě. Investoval například do společnosti LogMeIn, která se dnes obchoduje na newyorské burze NASDAQ. Tomáš Bella byl šéfredaktorem slovenského zpravodajského webu SME.sk.