Slovensko prodá menšinový podíl Slovak Telekom na burzách

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Slovak Telekom

Slovensko prodá menšinový podíl státu v telekomunikačním operátorovi Slovak Telekom (ST) prostřednictvím veřejné nabídky akcií, a to na burzách cenných papírů v Londýně a v Bratislavě. uvedl to ministr hospodářství Pavol Pavlis po schůzi slovenské vlády, která dnes rozhodla o prodeji 49 procent akcií státu ve firmě. Transakce by měla proběhnout do konce prvního pololetí.

Levicový kabinet premiéra Roberta Fica hodlá prodat státní podíl v ST kvůli tomu, že stát nemůže dosáhnout na řízení společnosti. V minulosti se vláda opakovaně dostala do sporu s většinovým akcionářem ST, společností Deutsche Telekom, který blokoval rozdělení zisku předního slovenského operátora. Částka nerozděleného zisku firmy podle dřívějších informací přesáhla 145 milionů eur (čtyři miliardy korun).

„Fond národního majetku je pověřen realizací prodeje 49procentního podílu na kapitálovém trhu, to znamená veřejnou nabídkou na burze. Tvrdíme, že tento proces je nejtransparentnější, cenu určí trh,“ řekl Pavlis. Očekávaný výnos státu z prodeje neupřesnil.

Slovenská média možný výnos státu z transakce v minulosti odhadla na 600 až 800 milionů eur (16,5 až 22 miliard korun).