Sluchátka, která čistí okolní vzduch. Britská firma Dyson usiluje o nový patent

Inovativní sluchátka Dyson

Inovativní sluchátka Dyson Zdroj: Britský patentový úřad

Dyson
James Dyson
3
Fotogalerie

Britská společnost Dyson si podala patent na originální sluchátka. Nejsou určena jen pro poslech hudby. Mají i další poměrně překvapivou funkci. Mají čistit vzduch. 

Boční části sluchátek pomocí vnitřního mechanismu prohání sluchátky okolní vzduch, ten projde filtrací a následně je rychlostí 2,4 litrů za sekundu vypouštěn přímo k ústům jejich nositele. Projekt má ovšem zatím některé ne zcela zřejmé parametry. Například se neví to, kde a jak bude umístěna baterie. Informaci o tom, že se nyní žádostí zabývá britský patentový úřad nyní přinesla agentura Bloomberg

Finální produkt by se mohl uchytit například v zemích, které se potýkají s nízkou kvalitou ovzduší jako třeba Čína či Indie. Ty ostatně představují víc než třetinu celosvětové populace. A i pro firmu Dyson je tento region už nyní významný. 

Inovativní sluchátka DysonInovativní sluchátka Dyson|Dyson

Zda a kdy přejde koncept do reality je zatím nejasné. Společnost má zkoušení různých netradičních nápadů v oblibě a mnohé z nich na trh (zatím) uvedeny nebyly. Nejnověji byl ukončen projekt auta na elektrický pohon, ač se na něm podíleli odborníci se zkušenostmi například z Infinity či Aston Martinu. Na projekt bylo vyčleněno zhruba 2 miliardy liber.

Společnost Dyson, založená roku 1992, je známá především výrobou vysavačů a filtrací vzduchu.  Dnes na Britských ostrovech zaměstnává cca 4 500 lidí, celosvětově to pak je 14 000. Za rok 2018 společnost utržila celkem 4,4 miliardy liber. Velké centrum výzkumu a vývoje se nachází v hrabství Wiltshire na jihozápadě Anglie, stejně jako známé Stonehenge. Zakladatelem a majitelem firmy je vynálezce bezsáčkového vysavače Sir James Dyson.