Šmejcovu RTA drží nad vodou kontrakt pro ČEZ

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: profimedia.cz

Regionální televizní agentura (RTA) miliardáře Jiřího Šmejce pokračuje dál i přes konec vstupů do vysílání televize Prima. Byť ve výrazně zmenšené podobě. Nad vodou ji drží kontrakty pro firmy, zejména pro energetický gigant ČEZ. RTA natáčí videospoty a reportáže pro potřeby vnitřní komunikace společnosti.

„Smlouva potrvá do konce roku. RTA přes omezování svých aktivit udržela kapacitu pro tuto spolupráci,“ potvrdil informaci deníku E15 mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle něj tento kontrakt trvá již pět let.

Jak uvedl zdroj deníku E15, RTA údajně dostane za jeden spot 10 až 20 tisíc korun a za měsíc jich natočí v průměru tři. „Ročně s RTA natáčíme za náklady v řádech statisíců korun,“ doplnil Kříž. Samotná RTA se k zakázce od ČEZ nevyjádřila. „O RTA se již nechci bavit,“ reagoval končící ředitel agentury Pavel Zuna.

Šmejcova firma se do vysílání Primy nemohla dále připojovat poté, co televize vrátila licenci na program Prima a od ledna začala využívat licenci Prima family. Pro RTA to byl zásadní zlom – s licencí „hlavní“ Primy byla totiž spojena podmínka sdílet v určitých časech vysílací frekvence s regionálními vysílateli, mimo jiné s RTA. Licence Prima family podobnou podmínku neobsahuje. RTA pak definitivně ukončila vysílání televizního zpravodajství na počátku roku, práci údajně ztrácí okolo 70 lidí včetně Zuny. Všech šest regionálních studií se zavírá, zůstává pouze pražský provoz. Mezi RTA a televizí Prima vypukl právní spor, ve hře je i možnost mezinárodní arbitráže vůči České republice.

Předchozí majitel RTA, mediální podnikatel Jaroslav Berka, firmu oficiálně prodal na podzim 2011. Jako nový vlastník je v obchodním rejstříku uvedena britská společnost Malcolm & Whitacker Recovery.

Faktickým majitelem je ale podle zdrojů deníku E15 spolumajitel finanční skupiny PPF Šmejc. Stopou, směřující ke skupině PPF, je i osoba nového předsedy představenstva RTA Tomáše Vališe. Ten rovněž pracuje pro podniky Nadace The Kellner Family Foundation a gymnázia Open Gate majitele PPF Petra Kellnera.