Sony Music omezuje činnost a propouští

Sony Music

Sony Music Zdroj: sonymusic.cz

Krize hudebního průmyslu dopadla na další českou pobočku světové gramofirmy. Sony Music Entertainment CR (SMECR) omezuje podle dvou nezávislých zdrojů deníku E15 aktivity a propouští část zaměstnanců. K 1. březnu kupříkladu odešel dlouholetý ředitel SMECR Zbyněk Knobloch, na konci března pak odchází PR manažerka Zdeňka Selingerová. Česká dcera by měla být řízena z maďarské Sony Music.

Podle informací deníku E15 mají odejít až dvě třetiny zaměstnanců. To však společnost nechtěla komentovat. „K otázkám se, vzhledem k internosti jejich povahy, nebudeme vyjadřovat. O uzavření pobočky se nicméně v dohledné době rozhodně neuvažuje,“ uvedl marketingový ředitel SMECR Petr Čáp.

Ochabnutí aktivit české Sony Music bylo vidět již z edičního plánu na první dva měsíce letošního roku. Ten zahrnul jen dovoz zahraničních novinek typu Leonarda Cohena nebo Meata Loafa nebo vydání reedic či dovážených titulů vážné hudby, ale žádnou novou domácí nahrávku.

Zmenšování hudebních firem a snižování personálních stavů se obecně dává do souvislosti s klesajícími tržbami. Čerstvé ekonomické výsledky SMECR se nedají přesně zjistit, firma podle obchodního rejstříku již pět let nezveřejnila výroční zprávu. Podle údajů Mezinárodní federace fonografického průmyslu se Sony Music na loňském hudebním trhu v objemu 300 milionů korun podílela 22,9 procenty. Její obrat by tak činil zhruba 69 milionů korun. V roce 2010 měl obrat Sony Music překročit 51 milionů.

V Česku naposledy ukončila činnost pobočka Warner Music. Na počátku roku 2010 se stáhla z trhu a licenci na dovoz světových titulů Warner Music získala společnost Supraphon. V současné době se rovněž čeká na dokončení fúze Universal Music a EMI, která by znamenala odchod značky EMI z trhu.

Buty přešli od Sony k Supraphonu

Ostravská kapela Buty dlouhá léta vydávala u Sony. Vyšly zde desky Votom, Normale nebo Butykvariát. O nové album, které se na pultech objeví v květnu, se ale postará konkurenční Supraphon. Rozchod se Sony podle všeho neproběhl ideálně, skupina si na webu stěžuje, že jí firma blokuje videoklipy a nechce vydávat reedice starších titulů.