Spočítejte si, kolik hodin strávíme čekáním u starých počítačů

Spočítejte si, kolik hodin strávíme čekáním u starých počítačů

Spočítejte si, kolik hodin strávíme čekáním u starých počítačů

Více než polovina Čechů (57 %) má doma počítač starší pěti let a musí tak snášet neduhy a vrtochy zastaralé techniky. Čechům na počítačích nejvíce vadí malá výdrž na baterii (21 %) a čekání (35 %).

Vyloženě zastaralé a z hlediska bezpečnosti velmi rizikové počítače starší sedmi let vlastní téměř třetina (30 %) Čechů. „Pět let starý počítač začíná být nákladný a neproduktivní: práce na něm je pomalá a neumožňuje využít potenciál nového softwaru a technologií. Přestárlé počítače jsou kvůli neaktuálnímu softwaru i snadným terčem hackerů.

„Staré notebooky mají až třikrát horší výdrž na baterii než ty současné. Nestačí nárokům nových aplikací, a proto vše trvá dlouho. Nové počítače mají spotřebu srovnatelnou s úspornou žárovkou, přitom jsou 2,5krát rychlejší. Ročně lze jen na elektřině ušetřit stovky i tisíce korun,“ říká Martin Vařbuchta, technologický expert společnosti Intel. Tyto závěry vyplývají z průzkumu společnosti Intel mezi tisícovkou tuzemských uživatelů počítačů ve věkovém rozpětí 15–70+ let.

Kdyby si mohli Češi vybrat, sáhli by nejraději po notebooku s uhlopříčkou nad 14“ či zařízení 2v1, které kombinuje tablet a počítač. Kombinace notebooku a tabletu je pro uživatele 5krát atraktivnější než samotný tablet.

Starý počítač obere o pět hodin měsíčně

Společnost Intel odhaduje, že uživatelé starých počítačů měsíčně stráví zbytečným čekáním zhruba pět hodin: během dvou hodin činnosti počítače mohou prodlevy celkem trvat i déle než 10 minut. Pomalý počítač nejen že okrádá lidi o čas, ale ničí jim i nervy.

Spočítejte si, kolik hodin strávíme čekáním u starých počítačůSpočítejte si, kolik hodin strávíme čekáním u starých počítačů

Češi se chtějí zbavit drátů a kabelů

Nikterak překvapivě je prioritou pro Čechy zvýšení výkonu počítače (88 %) a hned v závěsu je delší výdrž na baterie (84 %). „Zajímavé je zjištění, že více než třem čtvrtinám Čechů vadí klubka kabelů, která spojují počítač s periferiemi a nabíječkami. Bezdrátovou komunikaci s monitorem, TV či tiskárnou by ocenilo 82 % a bezdrátové nabíjení 76 % uživatelů,“ dodává Martin Vařbuchta ze společnosti Intel.

Pro firemní zákazníky se již nejedná o vzdálenou vizi, ale dostupnou realitu. Intel Unite představuje řešení pro konferenční místnosti, kde se již přenos informací mezi notebookem, displejem, projektory a dalšími periferiemi odehrává bez kabelů a adaptérů, a přitom s vysokou úrovní zabezpečení. Výsledkem ke zvýšení produktivity práce a usnadnění spolupráce zaměstnanců.

Pět let starý počítač se vyplatí vyměnit za nový

Kdy má smysl vyměnit starý počítač za nový? Odborníci doporučují obnovovat počítač jednou za tři až pět let v závislosti na jeho typu. Klesá i cena počítačů, základně vybavené PC lze získat již pod 10 tisíc korun, a to včetně monitoru.

http://iq.intel.cz/spocitejtesi/.