Taháky veletrhu CES: Armádní headset od VRgineers nebo elektronická rouška

Headset pro virtuální realitu česko-americké společnosti VRgineers.

Headset pro virtuální realitu česko-americké společnosti VRgineers. Zdroj: VRgineers

Headset pro virtuální realitu česko-americké společnosti VRgineers.
Headset pro virtuální realitu česko-americké společnosti VRgineers.
Headset pro virtuální realitu česko-americké společnosti VRgineers.
Headset pro virtuální realitu česko-americké společnosti VRgineers.
Bobcat T7X Compact Track Loader
36
Fotogalerie

Zatímco loňský ročník veletrhu Consumer Electronic Show (CES) se odehrál čistě v online prostředí, letos se koná v hybridním režimu. Na CES v Las Vegas se tradičně představily nejdůležitější novinky spotřební elektroniky, v minulosti tam měly premiéru třeba Xbox nebo blu-ray disky. Letos přitáhly největší pozornost nejnovější VR brýle nebo futuristická elektronická rouška.

Spotřební elektronika se dostala do paradoxní situace, když po ní kvůli pandemii silně vzrostla poptávka. Na druhé straně ovšem krize dodavatelských řetězců a nedostatek čipů značně narušily zásobování, například na novou generací herních konzolí Playstation se čekalo i přes půl roku. Proto před letošním veletrhem CES panovala velká očekávání, s čím se producenti představí a kam se odvětví posune. 

Na CES se objevila také česká stopa. Postarali se o to VRgineers, kteří na veletrh spotřební elektroniky přivezli nový model headsetu XTL 3 pro virtuální realitu. Od ostatních podobných produktů se zařízení od česko-amerického startupu odlišuje tím, že ho využíjí zejména armádní piloti. Výrobce VR headsetů díky tomu navázal spolupráci v armádním letectvem Spojených států, s NASA nebo se společností Airbus. Produkt od VRgineers se od podobných zařízení konkurence liší zejména 180 stupňovým horizontálním a 90 stupňovým vertikálním zorným polem.  

Společnost Bobcat přivezla na CES údajně celosvětově první kompaktní pásový nakladač s čistě elektrickým pohonem, označovaný Bobcat T7X. Jedním z nejčastěji skloňovaných přínosů nakladače Bobcat T7X je tichý a bezemisní provoz, který ocení lidé nejen v centru měst, ale také například společnosti operující v uzavřených prostorech s nepříliš výkonnou ventilací či odvětráváním.

Hodně pozornosti upoutala společnost Sony. Přede dvěma lety japonská firma na CES představila vývoj konzole Playstation páté generace, letos informovala, že pracuje na novém modelu VR Headsetů. Odhalila některé jeho specifikace a také první hru „Horizon: Call of the Mountain“ určenou výhradně pro hráče s headsety pro virtuální realitu. 

Kromě toho Sony oznámila, že chce letos na jaře založit novou divizi na výrobu elektromobilů, k čemuž se rozhodla po loňském představení konceptu vozu Sony Vision-S. „Rozruch, který jsme vyvolali představením vozidla Vision-S, nás podpořil v tom, abychom více přemýšleli, zda dokážeme přenést naši kreativitu a technologickou vyspělost z jednoho oboru do druhého,“ vysvětlil během tiskové konference šéf společnosti Keničiro Jošida. 

Výrobce příslušenství pro počítačové hráče Razer na CES zavítal hned s několika novinkami. Americká společnost představila novou generaci elektronických roušek, které fungují stejně jako textilní roušky, jsou ale dlouhodobě použitelné a disponují designovými LED zářivkami. Rouška s názvem Zephyr Pro navíc umí ještě zesílit hlas uživatele až na 60 decibelů. Prodávat se bude v základní verzi za 150 dolarů. 

Razer na veletrh konající se v Las Vegas dovezl také modulární pracovní stanici s konceptuálním názvem Project Sophia. Jinými slovy se jedná o počítač, který je vybaven nejnovějšími technologiemi od Intelu a Nvidie. Stanice disponuje 66 palcovým monitorem a prostorem pro třináct modulů. Ke stanici se tak lze připojit například ovládací panely s dotykovou obrazovkou, mixážní pult nebo externí záznamové zařízení. 

Ani CES se nevyhnul metaverse. Společnosti Panasonic na CES přivezla brýle pro virtuální realitu Meganex. Brýle by mělo být možné využít stejným způsobem, jako například headsety od společnosti Oculus. Jinými slovy pro využítí brýlí Meganex je nutné mít je připojené k počítači, mohou se tak využít zejména ve hrách s virtuální realitou. Brýle mají schopnost promítat 5,2K 10bitový HDR obraz s obnovovací frekvencí až 120Hz, Meganex přitom váží pouhých 250 gramů. Zařízení od Panasonic by se mělo na trhu objevit letos na jaře, částka by se měla pohybovat kolem 900 dolarů. 

Jedním z vrcholů veletrhu je elektromobil značky Mercedes-Benz. Společnost prohlašuje, že model EQXX ujede na jedno nabití baterie až tisíc kilometrů, téměř o čtyři sta kilometrů více než například nejnovější model Tesly S Plaid. Pokud by automobilka skutečně dokázala vyrobit vůz s takovým dojezdem, znamenalo by to zásadní posun ve výdrži baterií pro elektromobily. 

Nový model EQXX ze stáje Mercedes-Benz.Nový model EQXX ze stáje Mercedes-Benz.|Mercedes-Benz

Rozruch vyvolala automobilka BMW, která na letošním CES prezentovala technologii, díky níž lze měnit barvu auta na základě teploty. Bližší detaily německý výrobce neprozradil, dostupné je pouze video z prezentace na CES, které zveřejnil na Twitteru jeden z účastníků veletrhu. Na záběru je vidět, jak kapota plně elektrického modelu BMW iX během pár vteřin změní barvu z šedé na bílou. Německá společnost už loni na veletrhu oznámila, že na této technologii pracuje.

Jihokorejský Samsung na CES představil ovladač televizoru, který nepotřebuje baterie. Ovladač Samsung 2022 Eco Remote je napájen prostřednictvím rádiových vln z Wi-Fi routeru. O zdroj energie se tak není třeba starat. Samsung už loni na veletrhu představil ovladač Eco Remote napájený malým solárním panelem, letošní verzi zdokonalil právě o dobíjení pomocí rádiových vln. 

Nepřehlédnutelnou novinkou CES se staly autonomní traktory společnosti John Deere. Ikonická zemědělská značka na veletrhu představila celosvětově první traktor, který dokáže pracovat na poli bez řidiče. Asistenci člověka potřebuje pouze při dopravě na pracoviště. Traktory společnosti John Deere využívají asistenční programy už od roku 1999, dosud ovšem museli traktoristé sedět v kabině. Nyní mohou zemědělské stroje obdělávat pole 24 hodin denně bez zásahu člověka. 

Asistenční programy jsou u traktorů využívány už roku 1999.Asistenční programy jsou u traktorů využívány už roku 1999.|John Deere

Na CES nedostávají příliš prostoru koupelnové novinky, což platilo i pro letošní ročník. Chytrý koupelnový systém od společnosti Kohler, který funguje na hlasové ovládání, však tuto kategorii důstojně zastupuje. Výrobce koupelnového vybavení dokonce nabízí verzi slibující „lázeňský zážitek“. Mimo hlasové ovládání lze systém řídit také pomocí mobilní aplikace.