John Deere představil autonomní traktor. Sám zaseje i rozpozná plevel

John Deere uvedl na trh svůj zbrusu nový autonomní traktor.

John Deere uvedl na trh svůj zbrusu nový autonomní traktor. Zdroj: Profimedia

Plně elektrický traktor značky Monarch tractor pochází z Kalifornie.
Monarch Tractor je plně elektrický. Může ho řídit člověk i pouhý počítač.
Monarch tractor
Monarch tractor je také nazýván jako zemědělská Tesla.
John Deere uvedl na trh svůj zbrusu nový autonomní traktor.
10
Fotogalerie

Americký strojírenský koncern Deere & Company, známý pod obchodní značkou John Deere, a největší výrobce zemědělské techniky na světě představil v úterý svůj plně autonomní traktor, který lze ovládat i pomocí mobilního telefonu. Koncern stroj ukázal na největším veletrhu spotřební elektroniky CES 2022 s tím, že jeho prodej spustí pravděpodobně ve druhé polovině letošního roku, uvádí agentura Bloomberg.

Autonomní traktor bude podle amerického koncernu umět sám zasévat semena, postřikovat či sklízet plodiny s přesností na dva a půl centimetru. Stroj má v sobě navigační systém GPS a další pokročilé technologie včetně šesti párů kamer, které umožňují 360stupňovou detekci překážek.

Manažeři společnosti John Deere zároveň hovořili o neuronové síti v traktoru, která bude schopna v provozu rozlišovat mezi plevelem a plodinami. Některé rostliny tedy síť vyhodnotí jako plevel a tak je okamžitě odstraní.

Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa?

Video placeholde
• Videohub

Představený traktor má podle koncernu především pomoci zemědělcům vydělat a vypěstovat více s menší fyzickou námahou. Na tiskové konferenci zástupci společnosti diskutovali o tom, jak budoucí farmáři „nasytí“ rostoucí globální populaci s menším počtem zemědělských pracovníků a zároveň sníží emise. Uvádí to americký zpravodajský web Electrek.

„Bez této samořídící technologie je zemědělství neuvěřitelně vyčerpávající jak psychicky, tak fyzicky,“ řekl technologický ředitel společnosti John Deere Jahmy Hindman. Výrobce zemědělských strojů zatím jen naznačil, že autonomní traktor nebude vůbec levný. Běžný traktor R8 vyjde farmáře na více než půl milionu dolarů, tedy bezmála jedenáct milionů korun, a tak lze očekávat za plně autonomní verzi ještě vyšší cenu. John Deere už nyní čelí kritice ze strany farmářů za nepřijatelně vysoké ceny. 

John Deere v posledních letech koupil řadu technologických společností, počínaje akvizicí AI startupu Blue River v roce 2017 až po koupi výrobce baterií pro elektromobily Kreisler Electric koncem loňského roku. Tyto akvizice pomohly „traktoristické“ společnosti vyvinout první autonomní prototyp, který byl poprvé uveden do provozu na farmě farmáře Douga Nimze v Minnesotě. 

Ani zdaleka se však nejedná o první autonomní traktor na světě. Mnoho výrobců zemědělské techniky již představilo svůj autonomní stroj, který nepotřebuje řidiče. Mezi tyto firmy se řadí například koncern CNH Industrial, kalifornský startup Monarch Tractor nebo japonská společnost Yanmar.