Telefónica příští rok vybaví vybrané domácnosti optickým internetem

Telefónica

Telefónica

Největší tuzemská telekomunikační firma Telefónica začne v příštím roce ve vybraných lokalitách budovat optické připojení k internetu pro domácnosti. Uvedl to generální ředitel Luis Malvido. Rychlost připojení by se tak proti současnému stavu mohla zněkolikanásobit.

Firma letos v Olomouci spustila pilotní projekt, který by měl záměr ověřit. V současnosti operátor nabízí připojení přes pevné telefonní linky a technologii VDSL o rychlosti až 25 megabitů za sekundu, přes optiku by rychlost mohla být několikanásobně vyšší.

Podle ředitele síťové divize Petra Slováčka je firma připravená zakopat do země nové vedení nebo využít již položené trubky, do kterých jen přidá optické kabely. V samotných domech bude rovněž rozvádět optiku nebo využije nynější telefonní vedení. V případě využití měděných linek v domovních rozvodech by se s použitím VDSL dostala na rychlost kolem 50 Mbit/s.

„Chceme optické sítě do domácností zavádět tam, kde to má ekonomický smysl,“ uvedl Slováček. Například v centru Prahy ale podle něj bude pokládání nových kabelů problematické.

Telefónica měla v pololetí 841 tisíc zákazníků připojených prostřednictvím pevných linek. Konkurenční UPC, která začala v září nabízet připojení přes kabelové rozvody o rychlosti až 120 Mbit/s, měla ve stejné době 424 tisíc zákazníků.