Telekomunikační úřad zahájil výběrové řízení na kmitočty pro sítě 5G. Aukce proběhne na podzim

5G sítě, ilustrační foto

5G sítě, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Český telekomunikační úřad
Británie zakazuje používat technologie Huawei při stavbě sítí 5G.
5G (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zahájil výběrové řízení, ve kterém formou elektronické aukce rozdělí rádiové kmitočty pro rychlé mobilní sítě 5G v pásmech 700 MHz a 3400-3600 MHz. Samotná aukce by se zřejmě měla uskutečnit na podzim. Na podmínky připravované soutěže si už dříve stěžovali tuzemští operátoři. Vodafone je kritizoval i dnes, T-Mobile plánuje zvážit další kroky, včetně možných žalob. Společnost O2 si chce podmínky nejprve prostudovat.

Úřad pro soutěž vyhradil část frekvencí v klíčovém pásmu 700 MHz pro nového hráče na trhu, dále stanovil pro stávající operátory závazek národního roamingu ve prospěch všech nových operátorů, nastavil pro obě pásma spektrální limity se zohledněním rozsahu dosud držených rádiových kmitočtů účastníků tendru, definoval závazek pronájmu kmitočtů ve prospěch podpory Průmyslu 4.0 nebo také určil kritéria pro rychlý rozvoj nových sítí, včetně termínů pro pokrytí dálničních a železničních koridorů. Úřad také nastavil podmínky pro budoucí komunikaci krizových a bezpečnostních složek.

Uchazeči se do soutěže budou moci přihlašovat do konce září. ČTÚ následně zájemce, kteří splní podmínky tendru, pozve do elektronické aukce o kmitočty.

ČTÚ k podmínkám aukce v minulých měsících vypsal tři veřejné konzultace, v pátek k poslední z nich zveřejnil tabulku s vypořádanými připomínkami. Podmínky soutěže by po úpravách měly například vytvořit větší prostor pro vstup čtvrtého operátora, který by zvýšil konkurenci, což má vést ke snížení cen mobilních dat.

Podle dřívějších informací se aukce hodlají vedle stávajících tří mobilních operátorů zúčastnit například polostátní ČEZ, Sazka Mobil nebo společnost Nordic Telecom.

Někteří operátoři podmínky připravovaného tendru v minulých měsících kritizovali. Na konci května označili podmínky soutěže za diskriminační, a to zejména v oblasti národního roamingu. Podmínky podle nich porušovaly pravidla EU o státní podpoře. Operátor O2 kvůli tomu v červenci podal stížnost k Evropské komisi.

Vodafone v pátek uvedl, že ČTÚ v podmínkách aukce na sítě 5G nezohlednil výtky Evropské komise. I kvůli dalším chybám a problémům firma očekává spory u soudů i právě Evropské komise. „ČTÚ v mnoha směrech překračuje své pravomoci a nerespektuje česká i evropská regulační pravidla,“ napsal operátor. Podmínky aukce podle Vodafonu také demotivují od potřebných investic do sítí 5G, zejména v mimoměstských oblastech. „Podmínky dávají prostor pro spekulativní chování a nedá se vyloučit ani kolaps celé aukce a její zrušení, jak už se jednou stalo v roce 2013,“ varoval.

T-Mobile v krátkém vyjádření uvedl, že je postupem ČTÚ překvapen. „Musíme si podmínky prostudovat a zvážit další kroky, včetně možných žalob,“ napsal. Čas na prostudování zveřejněných podmínek potřebuje také operátor O2, uvedla to mluvčí firmy Lucie Jungmannová. „Zatím je nebudeme komentovat,“ dodala.