Televizi Nova klesl v pololetí zisk i tržby

Jan Andruško, TV Nova

Jan Andruško, TV Nova Zdroj: ctk

Nově se pod novým ředitelem Janem Andruškem, který nastoupil v lednu, příliš nedaří. Skupina kolem největší komerční televize za první půlrok vykázala v meziročním srovnání pokles tržeb o 40,5 milionu na 2,41 miliardy korun. Snížil se i provozní zisk před odpisy a amortizací o čtyři procenta na 1,14 miliardy korun. Nově se tak ani v druhém kvartálu nepodařilo zvrátit nepříznivý trend z prvního čtvrtletí, a to i přes zvýšení investic do programu. Vyplývá to z informací mateřské společnosti CME.

Televize pod Adruškovým vedením (Novu však fakticky řídí jednatel CET 21 Adrian Sarbu) nedokázala navázat na loňská povzbudivá čísla, stále je však o něco nad úrovní inzertních objemů krizového roku 2009. Výsledky Novy jsou současně v příkrém kontrastu s vývojem slovenských operací CME (de iure televize Markýza a kanál Doma spadají pod Novu), které na podzim 2010 rovněž změnily management. Markýza v meziročním srovnání za první půlrok zvedla tržby o šest procent na 34,3 milionu eur, loňská ztráta 0,8 milionu se překlopila v zisk 2,1 milionu eur.

Jenomže Nova i v druhém čtvrtletí 2011 pokračovala v ústupu z českého televizního trhu – podíl na sledovanosti se snížil o čtyři procenta na 43 procent, podíl na trhu s televizní reklamou klesl ze 69 na 66 procent. Prima v obou ukazatelích stoupla za stejné období o tři procenta.

Pro Novu jsou tyto poklesy obzvláště nepříjemné vzhledem k vyšším investicím do programu. Ty v meziročním srovnání za prvních šest měsíců vzrostly o 91 milionů na 840 milionů korun. Narostly i provozní náklady o více než 50 milionů korun.

Výhled na druhé pololetí a příští rok skýtá příznivější faktory. Kromě povinného optimismu Adriana Sarbua ohledně oživení trhu s televizní reklamou je zde možnost získat část peněz inzerentů, kteří umisťovali své investice do České televize. Nově se v uplynulých měsících podařilo v poslanecké sněmovně prolobbovat novelu zákona o ČT a o televizním a rozhlasovém vysílání, která omezí reklamu na veřejnoprávní stanici. Novelu v příštím týdnu projedná Senát.

CME snížila ztrátu

Bermudská mediální společnost CME v prvním pololetí 2011 zvýšila čisté výnosy o 77 milionu dolarů na 422,4 milionu dolarů. Provozní zisk se zvýšil o 25,5 milionu na 31,8 milionu dolarů. Celková čistá ztráta klesla na 20 milionů dolarů, za stejné období v roce 2010 to bylo minus 95 milionu dolarů. Zředěná ztráta na jednu akcii klesla na 31 centů. Cenné papíry firmy na pražské burze reagovaly na výsledky posílením o 5,51 procenta na 325,5 koruny za kus.