Test: Nový iPad se přehřívá

Obchod Applu na Manhattanu v obležení zákazníků

Obchod Applu na Manhattanu v obležení zákazníků Zdroj: ctk

Nové tablety iPad společnosti Apple se zahřívají zřetelně více než jejich předchozí verze a z hlediska firemních specifikací se přehřívají. Ukázaly to výsledky testů vlivného amerického časopisu Consumer Reports, který vyšetřoval řadu stížností na přehřívání třetí řady iPadů.

Teplota nových iPadů dosáhla po 45 minutách intenzivního hraní akční hry 47 stupňů Celsia. To bylo až o osm stupňů více než u předešlého iPadu, uvedl Consumer Reports po testu. Tablety iPad 3 se začaly prodávat koncem minulého týdne a na českém trhu se objeví tento pátek.

Mluvčí Applu v reakci na tvrzení spotřebitelů uvedl, že nový iPad se při firemním testování pohyboval „v rámci našich teplotních specifikací“. Webová stránka firmy uvádí normální provozní rozsah teploty nového iPadu mezi nulou až 35 stupni Celsia a tvrdí, že po překročení tohoto rozmezí by se měl přístroj vypnout.

Podle expertů jde o problém nových výkonných baterií. Nový iPad má baterii o 70 procent větší než předešlá verze, řekl agentuře Reuters Kyle Wiens, šéf firmy iFixit, která je významným opravářem a dodavatelem součástek pro Apple. Apple prodal do pondělka tři miliony nových iPadů. U předchozích dvou modelů byl počátek prodej pomalejší.

Nový iPad 3 má proti starším modelům rychlejší procesor, mnohem ostřejší displej a lepší fotoaparát. Tak jako u předchozích modelů jeho cena na americkém trhu začíná na 499 dolarech (asi 9300 korunách). Do České republiky by měl nový iPad dorazit v nadcházejících dnech.