Třetí Transformeři se stali členy miliardářského klubu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Bontonfilm

Hollywoodským studiím se začalo nevídaně dařit. Zatímco do loňského roku se hranici miliardy dolarů celosvětových tržeb podařilo překročit pouze sedmi snímkům, letos se tak stalo již třikrát.

Nejdříve do elitního klubu miliardářů vstoupil poslední díl Pirátů z Karibiku s podtitulem Na vlnách podivna (z dílny konglomerátu Buena Vista a Walt Disney), poté nejnovější díl Harryho Pottera (Warner Bros.), ve středu oznámilo studio Paramount, že se totéž podařilo jeho hitu Transformers 3, a to 37 dní od premiéry.

Podle specializovaného serveru boxofficemojo.com je aktuálně na kontě třetích Transformerů částka 1,004 miliardy dolarů, čímž se nejnovější dílo režiséra Michaela Baye řadí na průběžnou devátou pozici historických tabulek.

 

První dvě příčky nadále okupují snímky Jamese Camerona Avatar (2,8 miliardy dolarů) a Titanic (1,8 miliardy dolarů), na třetí je závěrečný díl trilogie Pán prstenů Návrat krále (1,1 miliardy).

Úspěch filmu Transformers 3 se zařadil k největším komerčním milníkům studia Paramount, jehož snímek se mezi miliardáře dostal teprve podruhé po legendárním Titaniku (ten měl premiéru v roce 1997). A těžit z něj bude moci také Steven Spielberg, jenž byl výkonným producentem všech tří dílů série Transformers. V kontrastu s globálními úspěchy snímků stojí pokles návštěvnosti a tržeb na klíčovém americkém trhu. Domácí tržby ani jednoho ze tří letošních miliardářů nedokázaly pokořit hranici 350 milionů dolarů.

Doposud nejlépe na tom jsou právě poslední Transformeři – ti v USA utržili téměř 340 milionů dolarů. Oproti tomu osmý Harry Potter 325 milionů a Piráti z Karibiku 4 jen 238,4 milionu dolarů, což je ze všech miliardářů nejméně.