Trump: Musíme vyhrát závod v budování 5G sítí

Americký prezident Donald Trump během projevu o stavu země

Americký prezident Donald Trump během projevu o stavu země Zdroj: Reuters

Donald Trump
Americký prezident Donald Trump během projevu o stavu země
Americký prezident Donald Trump během projevu o stavu země
4
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump a Federální komise Spojených států amerických pro komunikaci (FCC) podpoří rychlejší rozvoj sítě 5G. „Závod v budování sítě 5G začal a Spojené státy musí zvítězit,“ odůvodnil svůj krok americký prezident. V USA by podle Trumpa mělo být do konce roku 92 lokalit, kde lidé budou moci využívat připojení k internetu prostřednictvím 5G sítě, píše server CNBC. V Jižní Koreji má být k dispozici v tu samou dobu 48 takových oblastí.

„Abychom urychlili příchod nového standardu, vláda uvolní tolik kmitočtů, kolik bude potřeba,“ slíbil Trump s tím, že vláda pracuje na odstranění regulatorních bariér. FCC, která pásma frekvencí reguluje, podle něho dělá vše pro to, aby dostupnost těchto kmitočtů zvýšila. Na konci roku proto chce FCC zahájit aukci nejširšího pásma kmitočtů v dosavadní historii. Šéf FCC Ajit Pai zároveň oznámil, že chce vytvořit fond na podporu rozvoje sítě ve venkovských oblastech, v němž bude k dispozici přes 20 miliard dolarů. 

Trump dále řekl, že takzvaný bezdrátový průmysl má podle odhadů investovat do 5G technologie 275 miliard dolarů, vytvořit tři miliony pracovních míst a zvýšit HDP tamní ekonomiky o 500 miliard dolarů.

Technologie 5G, neboli sítě nové generace, umožní rychlejší přenos dat. Na rozdíl od 4G sítě LTE, která byla zaměřena na mobilní telefony, tablety a počítače, se od nové generace sítě například očekává, že umožní spolehlivé internetové propojení autonomních vozů.

Mobilní operátoři AT&T a Verzion už ve Spojených státech 5G sítě testují a T-Mobile a Sprint plánují spustit jejich síť ve druhé polovině tohoto roku. Jedinou mobilní značkou na americkém trhu, jehož přístroj 5G síť podporuje, je ale zatím jen společnost Motorola.

Se spouštěním 5G sítě je spojený i spor Západu s čínskou firmou Huawei. Spojené státy a několik dalších západních zemí vyřadily Huawei z dodávek zařízení pro chystané sítě 5G, a to kvůli údajným obavám ze špionáže. „Věříme, že bezpečnost a spolehlivost je základ. Není to jen otázkou konkurenceschopnosti, ale i bezpečnosti,“ řekl Pai.