Twitter je minulostí. Musk se zbavuje položek, které připomínají původní název sociální sítě

Miliardář Elon Musk dává do aukce věci spojené s Twitterem.

Miliardář Elon Musk dává do aukce věci spojené s Twitterem. Zdroj: Reuters

Nejbohatší člověk světa Elon Musk dává do aukce loga a další položky spojené se sociální sítí Twitter. Ta se před několika týdny přejmenovala na X. Mezi 584 nabízenými předměty jsou například konferenční stolky, velké ptačí klece či olejomalby obrazů, které se staly populární sdílením na internetu. Informuje o tom stanice BBC. Musk od loňského nákupu Twitteru za 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun) zrušil ve firmě tisíce pracovních míst ve snaze snížit náklady.

Dražba začne 12. září a skončí o dva dny později. Už začátkem tohoto roku Twitter uspořádal aukci stovek položek ze svého sídla v San Francisku. Socha s jeho slavným ptačím logem přilákala nejvyšší nabídku, prodala se za 100 tisíc dolarů (zhruba 2,2 milionu korun).

Na aukčním seznamu jsou i desítky stolů a židlí nebo kabina pro DJ. Zájemci mohou vydražit i hudební nástroje, kterých je dost na vybavení celé kapely. Jedna z nabízených značek Twitteru zůstává stále připevněna k ústředí společnosti na 10. ulici v San Francisku.

Podle firmy je na kupujícím, aby si obstaral potřebná povolení, pokud o ni má zájem. Úřady v San Francisku minulý měsíc prozatím zastavily pokus o odstranění jiného loga Twitteru.

VIDEO: Kdo je Elon Musk?

Video placeholde
ELON MUSK • Videohub

Dražit se budou také dvě olejomalby fotografií, které se staly na Twitteru velmi populárními. První je hvězdné selfie komičky a herečky Ellen Degeneresové pořízené na předávání Oscarů v roce 2014. Na druhé je snímek, který na této síti zveřejnil americký exprezident Barack Obama, když byl v listopadu roku 2012 znovu zvolen. V té době snímek získal na Twitteru nejvíce lajků.

Společnost Twitter minulý měsíc vypustila ze své značky ikonické logo modrého ptáčka a nahradila je černobílým písmenem X. Blikající konstrukce ve tvaru X na kancelářské budově v San Francisku ale vydržela jen tři dny. Ze střechy zmizela, když na ni místní úřady obdržely několik stížností.