Vodafone neuspěl se žalobou na aukci kmitočtů, podal jí moc brzo

Hvězdičky u Vodafonu navozují téměř vánoční náladu

Hvězdičky u Vodafonu navozují téměř vánoční náladu Zdroj: Zbynek Pacak

Městský soud v Praze odmítl žalobu operátora Vodafone na podmínky aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Operátor ji podal moc brzy, stejně jako konkurenční Telefónica musí počkat na skončení aukce. Vodafone na svých výtkách k aukci trvá.

Soud se předmětem žaloby nezabýval. Dospěl k názoru, že vhodný okamžik pro podání žaloby nastane po udělení kmitočtových přídělů.

Verdikt podle mluvčí firmy Markéty Kuklové neznamená omezení možnosti aukci napadat jinak, tedy před Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), českými soudy či Evropskou komisí. „Nejistota ohledně výsledků aukce se tak pouze prodlužuje,“ dodala.

Do aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz, která začne v pondělí, se vedle Vodafonu přihlásily Telefónica, T-Mobile, Revolution Mobile a Sazka Telecommunications.

Nezákonný zásah do práv

Vodafone po soudu požadoval odklad soutěže až po analýze trhu a stanovení transparentních podmínek. Žalobu firma podala na ochranu proti nezákonnému zásahu do svých práv.

Operátorovi se nelíbí, že ČTÚ nepodrobil analýze neúspěch minulé aukce i to, jakým způsobem vypořádal připomínky k nové aukci. Postrádá také analýzu tuzemského mobilního trhu, který prošel za poslední rok výraznými změnami s nástupem virtuálních operátorů a zavedením levnějších paušálních tarifů.

Vadí nejasné vztahy mezi účastníky aukce

Operátor upozornil i na nejasné vztahy mezi PPF, která podepsala smlouvu o koupi Telefóniky, a společností Revolution Mobile, která se jako přejmenovaná PPF Mobile Services účastní aukce. V souvislosti s aukcí vidí Vodafone jako problematickou také smlouvu Telefóniky a T-Mobilu o sdílení sítí.

Všichni tři nynější operátoři si na podmínky aukce stěžovali u Evropské komise. Vadí jim vyčlenění části lukrativního pásma 800 MHz jen pro nového hráče. Považují to za nepovolenou veřejnou podporu.

Petr Koubský: Aukce pro LTE sítě bude. Velká trojka dosáhla svého