Výrobce počítačů Acer měl rekordní ztrátu. Bude propouštět a vymění šéfa

Acer je druhým největším výrobcem počítačů světa

Acer je druhým největším výrobcem počítačů světa Zdroj: wikimedia.org

Počítačová společnost Acer vykázala ve třetím čtvrtletí rekordní ztrátu 13,1 miliardy tchajwanských dolarů (11,5 miliardy korun). Firma zároveň oznámila, že zruší sedm procent pracovních míst a vymění generálního ředitele.

Výrobci osobních počítačů se ale potýkají s tvrdou konkurencí v podobě počítačových tabletů a dalších mobilních zařízení a poptávka po tradičních stolních a přenosných počítačích klesá. Ve třetím čtvrtletí letošního roku se podle výzkumné společnosti IDC globální poptávka po laptopech snížila skoro o deset procent.

Acer, který je z hlediska dodávek čtvrtým největším prodejcem osobních počítačů na světě, od roku 2011 zaznamenal celkem pět ztrátových čtvrtletí. V letošním třetím kvartálu ale čistá ztráta výrazně zaostala za očekáváním analytiků, kteří se v průzkumu agentury Reuters shodovali, že společnost prodělá 109 milionů tchajwanských dolarů.

Loni ve stejném čtvrtletí Acer hospodařil se ziskem. Společnost dnes horší výsledky zdůvodnila mimo jiné odpisy spojenými s pěti akvizicemi. Firma má po celém světě zhruba 8000 zaměstnanců. Dnes firma oznámila, že počet pracovních míst sníží zhruba o sedm procent, což jí prý od příštího roku pomůže ušetřit kolem 100 milionů dolarů ročně.

Změny nastanou i ve vedení firmy. Dosavadní generální ředitel a předseda představenstva J.T. Wang po zveřejnění dnešních výsledků rezignoval. Od začátku roku ho ve vedení firmy vystřídá prezident společnosti Jim Weng. Předsedou představenstva zůstane Wang do června.