Vzniká kabelový gigant, který ohrozí i Ruperta Murdocha

Billboard Virgin Media

Billboard Virgin Media Zdroj: CC BY 2.0: Gene Hunt

Americký mediální obr Liberty Global převezme britskou společnost Virgin Media. Díky kontraktu v hodnotě několika desítek miliard dolarů vznikne největší evropská firma svého druhu, která bude velkým rivalem i pro dosavadního vládce britského placeného televizního vysílání Ruperta Mudrocha.

Liberty Global za britskou firmu, poskytující placené televizní vysílání i internetové připojení, zaplatí částečně hotovostí, zbytek doplatí ve formě akcií. To při nynějších cenách Virgin Media na burze znamená sumu přibližně 47,9 miliardy dolarů. Oproti pondělní ceně akcií na burze to znamená bonus asi 24 procent. Do úterního obchodování na burze v New Yorku se už ale promítlo sdělení obou firem o akvizici a rozdíl mezi cenou akcií a nabízenou sumou již není tak velký.

Sídlo nové firmy zůstane ve Velké Británii, přestěhuje se sem i Liberty Global. K dosavadní evropským zákazníků americké firmy se přidá i necelých pět milionů britských klientů Virgin Media, vznikne tak společnost s 25 miliony zákazníky ve 14 zemích včetně Německa, Belgie, Švýcarska či Nizozemska. Liberty vlastní i českou mediální společnost Chello Central Europe či největšího tuzemského kabelového operátora UPC.

Zakladatel Liberty Capital John Malone se na britský trh pokouší proniknout řadu let. V roce 2006 se pokusil o sloučení dvou britských konkurentů NTL a Telewest. Jeho plán dovést dva ztrátové konkurenty pod jednou značkou k zisku vyšel pouze částečně. Jejich spojením sice vznikla Virgin Media, která se loni poprvé dostala do černých čísel, fůze ale neproběhla pod Maloneho patronátem.

Akcie Virgin Media v posledních pěti letech:Akcie Virgin Media v posledních pěti letechAkcie Virgin Media v posledních pěti letech

Nyní dostává Malone příležitost utkat se svým dlouhodobým rivalem a dřívějším obchodním partnerem Rupertem Murchochem. Ten ovládá News Corporation, kontrolující 39,1 procenta akcií British Sky Broadcasting, dosud největšího poskytovatele placeného televizního vysílání v Británii. Maloneho firma dříve vlastnila 16 procent akcií News Corporation, v roce 2008 je ale vyměnila za 41 procent akcií americké satelitní televize DirecTV.

Šéf Liberty Mike Fries tvrdí, že díky spojení obou společností se podaří na provozních nákladech ušetřit 180 milionů dolarů ročně. Liberty ale plánuje také utrácet, chce posílit investice do rozvoje vysokorychlostních datových sítí Virgin Media. Expanze do dalších britských domácností se ale nechystá, už nyní má kabely Virgin Media doma zavedeno 13 milionů Britů.