YouTube útočí na televize. Vydá se směrem k předplatnému?

YouTube

YouTube Zdroj: profimedia.cz

YouTube zřejmě už brzy nabídne služby za předplatné. Chce tak mimo jiné dosáhnout toho, aby tvůrci tvořili přímo pro něj a ne pro televize. Podle serveru AdAge by se první taková nabídka mohla na YouTubu objevit ještě do konce letošního druhého čtvrtletí. Analytici upozorňují na to, že populární videokanály se budou zřejmě obávat možné výrazné ztráty fanoušků v případě zpoplatnění obsahu.

Placených kanálů by měly být podle informací serveru AdAge zpočátku jen desítky. Cena předplatného by se mohla pohybovat od jednoho do pěti dolarů měsíčně (od 19 do 95 korun).

YouTube, který spadá pod Google, už kontaktoval několik producentů a vyzval je, aby podali žádost o možnost vytvářet placené kanály. Portál se ale k těmto informacím zatím nevyjádřil a AdAge se odvolává pouze na anonymní zdroje.
YouTube je nejpoužívanějším světovým videoportálem a zpočátku sloužil jen k prezentaci soukromého videa. V poslední době přidává i profesionální snímky, které jsou zdarma, většinou je však provází reklama.

Novou kapitolu fungování Youtubu by mohlo přinést zavedení předplatného. Má se týkat kanálů, které nabízejí různé tematické série, ale také třeba různých live přenosů nebo videí s tématem finančního poradenství nebo osobnostního rozvoje.

YouTube by mohl být alternativou pro kabelové televize

YouTube už dříve naznačil, že zamýšlí poskytovat služby za poplatek. Šéf serveru Salar Kamangar agentuře Reuters loni v létě řekl, že vysoká poptávka je znát například mezi producenty videa. K těm patří i videoherní sítě.

„Oni mají tak velké publikum, že je mohou začít dělit na ty, kteří jsou ochotni platit víc za věci, jako jsou nové herní prvky,“ vysvětlil tehdy Kamangar. Řekl také, že přes YouTube by se časem mohli nabízet i kabelové programy, které nemají mnoho předplatitelů.