Za sporem o iPad jsou zřejmě dluhy čínské firmy

iPad, Čína

iPad, Čína Zdroj: profimedia.cz

Spor Applu s čínskou firmou Shenzhen Proview Technology kvůli vlastnictví značky iPad v Číně se stupňuje. Počet měst, kde čínské úřady zabavují u maloobchodníků applovské tablety, se rozšiřuje. Podle čínských médií má firma Proview vysoké dluhy a problémy chce řešit tím, že si od Applu vynutí finanční vyrovnání.

Proview podle svých slov požádala o zabavování iPadů ve více než 40 městech. Podle některých pozorovatelů se tak snaží toho, aby od Applu dostala vysoké urovnání a mohla tak vyřešit své dluhy.

„Obrátili jsme se na Apple prostřednictvím našich zástupců kvůli urovnání, ale doposud jsme od nich neobdrželi žádnou odpověď,“ uvedl právník Proview Sie Siang-chuej. Odmítl však uvést, kolik Proview požaduje.

Čínská firma tento týden uvedla, že požádá celní úřad, aby dokonce zastavil dovoz a vývoz iPadů ze země. Tento krok by mohl ohrozit celosvětový prodej, protože tablety se vyrábějí v Číně.

Kvůli obavám o možné narušení dodávek iPadů dokonce začaly ztrácet akcie Applu – z rekordních 526,29 dolarů za kus spadla jejich hodnota o 2,3 procenta na 497,67 dolarů.

Vývoj akcií Applu za poslední měsíc

Vývoj akcií Applu za poslední měsícVývoj akcií Applu za poslední měsíc | vrba@mf.cz

Shenzen Proview si registrovala jméno iPad v Číně v roce 2001. Apple již dříve koupil práva na jméno od tchajwanské dceřiné firmy Proview Taipei, která si registrovala toto jméno v několika zemích na počátku roku 2000. Čínská firma však tvrdí, že je to ona, kdo stále vlastní práva na název iPad v Číně.

Čínský soud v prosinci zamítl stížnost Applu, který tvrdil, že Shenzhen Proview porušuje jeho práva na název iPad. Soud rozhodl, že čínská firma není vázána dohodou z roku 2009, v rámci které Proview Taipei převedl na Apple obchodní značku iPad za 35 tisíc liber (více než jeden milion korun). Apple se proti tomu odvolal. Proview pak v lednu podala stížnost kvůli porušování své ochranné známky.

Shenzhen Proview Technology je divizí výrobce obrazovek z tekutých krystalů (LCD) Proview International Holdings Ltd. se sídlem v Hongkongu.

Apple má v pevninské Číně pět obchodů, dva v Pekingu a tři v Šanghaji. Jeho produkty však prodávají i autorizovaní prodejci v dalších městech, napsala agentura AP.