Zach zmenší impérium, zavře dvě firmy

Poloviční majitel televize Prima Ivan Zach pokračuje v úsporách a zmenšování svého mediálního impéria. Z jeho složitě propletené struktury zmizí dvě společnosti, česká Trade Minority a nizozemská SP D Corporation, které se sloučí s firmou GES Media Asset. Tu Zach ovládá prostřednictvím společnosti GES Asset Holding.

Sloučení by podle dokumentu, který má deník E15 k dispozici, mělo proběhnout v následujících měsících. Nástupnická společnost tak díky fúzi dostane účetně „injekci“ ve výši zhruba 472 milionů korun z vlastního kapitálu zanikajících firem.
Pro Zacha se SP D Corporation stala nadbytečnou poté, co rozprodal její dvě hlavní aktiva. Třetí digitální multiplex a jeho provozovatele Czech Digital Group, kterého za blíže neupřesněnou částku získaly loni v prosinci České Radiokomunikace. A rovněž satelitní televizi CS Link, jehož provozovatele Media Vision koupila letos v únoru lucemburská společnost M77 Group.

Firma GES Media Asset drží podíly ve dvou hlavních Zachových mediálních aktivitách. Spolu se švédským koncernem MTG drží vždy po 50 procentech v televizi Prima. Po sloučení s Trade Minority pak bude GES Media Asset ovládat okolo 80 procent firmy Radio Asset (více než 17 procent v ní má podnikatel Radim Pařízek). Z ní pak vedou nitky ke skupině rádií Hey.

Ta rovněž prochází restrukturalizací. Zach již dříve sloučil čtyři držitele lokálních licencí Hey do jedné již existující firmy Star Promotion. Zanikají tak společnosti Fajront BS (pět licencí rádií Hey na severu Moravy), Rádio Profil (sedm rádií Hey Profil převážně ve východních Čechách), Pražské inforádio (Rádio Hey Praha) a Rádio Podještědí (čtyři rádia Hey v severních Čechách). Loni tato rádia vykázala souhrnnou ztrátu přes deset milionů korun, v roce 2009 to bylo minus 14,5 milionu. Letos se GES Media Asset zbavila společnosti Rádio Jižní Čechy a rozprodala slovenské účasti – Radio Hey! a Rádio Zet.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.