Zájem o datové přenosy z ciziny extrémně narostl

smartphone, Facebook, aplikace

smartphone, Facebook, aplikace Zdroj: profimedia.cz

Zájem o datový roaming roste, a to nejen s letní sezonou, ale také se stále se zvyšujícím počtem chytrých mobilních telefonů v držení Čechů. Evropská legislativa začala regulovat ceny přenosů.

Například zákazníci Vodafonu letos zatím prosurfovali až šestkrát více roamingových dat než loni. Zhruba 130procentní nárůst objemů dat ze zahraničí registruje také Telefónica CR. Operátorovi T-Mobile se objem datových přenosů z ciziny zvýšil o 74 procent.

Výrazné zvýšení objemu přenesených dat u Vodafonu je zásluhou služeb, které umožňují zákazníkům za jednorázový poplatek využívat domácí tarif i v zahraničí.

T-Mobile naopak letos tak velký skok neočekává, i když si datový balíček aktivovalo zhruba o čtvrtinu uživatelů více. „Největší nárůst jsme zaznamenali mezi roky 2011 a 2012, kdy datový provoz v Evropě narostl o 92 procent,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Na ceny tlačí unie

Datové přenosy zlevnila unijní legislativa, která dlouhodobě tlačí asi na stovku evropských mobilních operátorů a diktuje
volání a SMS, od července 2012 pak i u datových přenosů. Evropský spotřebitel tak má od 1. července garantovanou maximální cenu 0,45 eura bez daně za jeden přenesený megabajt ze zahraničí. Předchozí maximum byla 0,70 eura za megabajt.

„Díky klesajícím cenám roamingu začali zákazníci v zahraničí používat své mobilní telefony stejně intenzivně jako doma,“ potvrdila mluvčí Vodafone CZ Veronika Exnerová.

Tuzemští zákazníci si podle operátorů navykli využívat datové připojení a nechtějí se omezovat ani v zahraničí. Celá řada aplikací pro chytré mobily je totiž vhodná pro použití přímo na dovolené. Jedná se například o navigace, vyhledávače ubytování, srovnávače cen letenek nebo programy na sdílení fotografií z dovolené.

Stahování dat má ještě zlevnit

Ze strany EU se uživatelům chytrých mobilů blýská na ještě lepší časy: od července příštího roku by podle oficiálních plánů evropské komise měla maximální cena za stažení megabajtu dat v zahraničí klesnout na 0,20 eura včetně DPH. Tyto ceny se týkají situace, kdy si uživatel zapomene data v zahraničí vypnout, případně aktivovat datový balíček u svého operátora.

V takzvaných datových balíčcích, které operátoři aktuálně nabízejí, však lze již nyní získat mnohem lepší ceny, musí si je však u operátora aktivovat.

Vodafone představil balíček Roaming na den za 99 korun, v jehož rámci je kromě stejných cen za volání v zahraničí jako doma také 100 MB na den. Telefónica nabízí datový balíček „L“, který obsahuje 250 MB mobilních dat po Evropě za 500 korun. U T-Mobilu si pak lze objednat balíček Travel & Surf obsahující 50 MB evropského datového roamingu za 185 korun.

Jak zacházet s mobilním internetem v zahraničí

Air Telecom nabízí nejlevnější volání z Chorvatska už v ceně základních tarifů