Zaměstnanci, kteří nedbají na kyberbezpečnost, mohou firmě způsobit škody za stamiliony

Ačkoliv se třem čtvrtinám českých zaměstnanců ještě nestalo, že by se jim někdo naboural do počítače, chytrého telefonu nebo on-line účtu, může se tak stát poměrně rychle a především nečekaně.

Ačkoliv se třem čtvrtinám českých zaměstnanců ještě nestalo, že by se jim někdo naboural do počítače, chytrého telefonu nebo on-line účtu, může se tak stát poměrně rychle a především nečekaně. Zdroj: Reuters

Kybernetické útoky mohou vést i k odstavení výrobních linek
2
Fotogalerie

Zatímco v médiích často zaznívají informace o přibývajících kybernetických útocích po celém světě, existuje stále část českých zaměstnanců, kteří na online bezpečnost nijak nedbají. Tím však mohou způsobit firmám velké škody, například vyřadit výrobní linku z provozu. Dvě třetiny zaměstnanců jsou však v oblasti IT bezpečnosti od svého zaměstnavatele proškoleny. Vyplývá to z nového průzkumu výzkumné agentury Ipsos.

Ačkoliv se třem čtvrtinám českých zaměstnanců ještě nestalo, že by se jim někdo naboural do počítače, chytrého telefonu nebo online účtu, může se tak stát poměrně rychle a především nečekaně. V případě takového kybernetického útoku mohou zaměstnanci přijít o veškerá data, osobní identitu, mohou být dokonce šmírováni webkamerou nebo odposloucháváni – a nakonec může dojít i k napadení firemní IT infrastruktury zaměstnavatele.

Světový lídr v oblasti výzkumu trhu Ipsos vytvořil exkluzivní průzkum pro společnost Soitron, která je partnerem a odborným poradcem českého thrilleru Promlčeno. Vzorek průzkumu agentury Ipsos čítal 1050 respondentů ve věku osmnáct až 65 let. Z průzkumu vyplývá, že nejvíce uživatelů, až 52 procent, stahuje soubory ze zdrojů, jako je například Ulož.to, Sdílej.cz, Edisk.cz a podobně. Dalších 37 procent uživatelů stahuje obsah jen z oficiálních služeb, jimiž jsou například Alza, Netflix, HBO Go nebo Voyo, a 24 procent respondentů stahuje ze všech možných zdrojů s tím, že jejich zařízení jsou chráněna antivirovým programem. 

Dvě procenta dotázaných se ale při stahování o bezpečnost vůbec nestará. „Jsou to sice jen dvě procenta, ale v absolutních číslech jde o alarmující počet českých zaměstnanců, kteří stahují data odkudkoliv a bezpečnost vůbec neřeší,“ varuje technický ředitel společnosti Soitron Michal Novák.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!