Zemětřesení v Bakalově Economii: končí šéfredaktor HN, chystá se propouštění

Odcházející šéfredaktor Hospodářských novin Petr Šabata

Odcházející šéfredaktor Hospodářských novin Petr Šabata Zdroj: Euro Martin Siebert

Vydavatelství Economia projde rozsáhlou transformací. Mediální dům opustí šéfredaktor Hospodářských novin Petr Šabata, představenstvo odvolalo i obchodního ředitele Tomáše Holana a šéfa „byznys segmentu“ Petra Lövenhöfera. Zanikne i post publishera týdeníku Respekt.

Projekt transformace, který představenstvo schválilo, zahrnuje kromě změny organizační struktury Economie a v červenci převzaté skupiny Centrum Holdings také citelné propouštění v obou firmách, do konce roku by mělo odejít skoro sto lidí z administrativy i redakcí. Podle posledních údajů z výročních zpráv pracovalo předloni v Economii 349 lidí, Centrum Holdings mělo 253 zaměstnanců.

Nová organizační struktura počítá s „maximálním propojení tvorby obsahu všech vydávaných titulů a využití synergií plynoucích z nově vybudovaného integrovaného newsroomu. Druhým klíčovým principem je zřetelné oddělení všech neredakčních vydavatelských funkcí, zejména obchodu, výroby a distribuce, aby byla zaručena redakční nezávislost na obchodních cílech společnosti,“ uvedla Economia.

Některé tituly zmizí

Vydavatelství zřejmě také zruší některé tituly. „Úkolem restrukturalizačního týmu je v příštích týdnech znovu podrobně analyzovat potenciál vybraných titulů napříč celým naším portfoliem a navrhnout konkrétní řešení tak, aby životaschopné tituly nedoplácely na vydávání těch ostatních,“ sdělila firma zaměstnancům.

Redakci Hospodářských novin povede do jmenování nového šéfredaktora ředitel redakcí Economie Vladimír Piskáček. Obchodní oddělení vydavatelství dočasně povede ředitelka inzerce Ekonomie Zuzana Tylčerová. Lövenhöferova funkce zcela zanikne.

V posledních týdnech jde už o druhou významnou změnu v Economii. Nedávno vydavatelství opustil generální ředitel André Warnecke, který se řízení firmy chopil teprve v červnu.

Economia je největším domácím vydavatelem ekonomických informací. Podle dřívějších prohlášení se do budoucna chce zaměřit na své klíčové tituly, mezi něž patří Hospodářské noviny, Ekonom, Respekt a zpravodajský server IHNED.cz. Internetová společnost Centrum Holdings provozuje weby jako Aktuálně.cz, Centrum.cz či Atlas.cz. Majitelem vydavatelství je podnikatel Zdeněk Bakala.