Zisk Thomson Reuters klesl o šest procent, může za to příprava na prodej datové divize

Thomson Reuters

Thomson Reuters Zdroj: Thomson Reuters

Provozní zisk zpravodajské a informační společnosti Thomson Reuters klesl ve druhém čtvrtletí o šest procent na 204 milionů dolarů (4,5 miliardy korun). Důvodem byly převážně náklady a investice před plánovaným prodejem divize Financial & Risk firmě Blackstone. Příjmy se naopak zvýšily.

Příjmy stouply o 2,3 procenta na 1,31 miliardy dolarů a byly v souladu s očekáváním analytiků. Zisk na akcii bez mimořádných položek však zaostal za očekáváním. Hrubý provozní zisk (EBITDA) se snížil o osm procent na 348 milionů dolarů.

Thomson Reuters se v lednu dohodl na prodeji většinového podílu ve své hlavní divizi Financial & Risk, která prodává data a zprávy primárně zákazníkům z finančního sektoru, investiční skupině Blackstone za zhruba 17 miliard dolarů. Dohoda by měla být dokončena ve čtvrtletí.

Ze celý letošní rok mají příjmy při konstantních směnných kurzech růst jednociferným procentním tempem. Očištěný EBITDA se má pohybovat v rozmezí 1,2 až 1,3 miliardy dolarů.

Skupina Thomson Reuters vznikla v roce 2008, kdy kanadská informační společnost Thomson dokončila převzetí britské tiskové agentury Reuters. Více než 63procentní podíl v Thomson Reuters drží kanadská rodina Thomsonových, a to prostřednictvím společnosti Woodbridge. S akciemi Thomson Reuters se obchoduje na burzách v New Yorku a Torontu. Hlavními konkurenty v oblasti zpravodajství a finančních služeb jsou firmy Bloomberg a Dow Jones.