Tesla má nový rekord. Její akcie vystoupaly nejvýše za poslední dva roky

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Klesající libra

Britská libra od neděle klesla o téměř 2 procenta. Kromě obnovené nejistoty kolem odchodu země z Evropské unie je to i kvůli zprávám, že tamní centrální banka sníží v příštím roce úrokové sazby. Německá Deutsche Bank navíc předpovídá, že by se tento krok britské banky mohl odehrát již na začátku roku 2020.

Žaloba na Trumpa prošla

Americká Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu schválila díky hlasům demokratických poslanců text ústavní žaloby proti současnému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Takzvaný impeachment nepodpořil nikdo z republikánských poslanců. Sněmovna viní prezidenta ze zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu. Hlasování se očekává v lednu.

Americké akcie se drží pod vrcholem

Tesně v blízkosti svých historických maxim se drží americké akcie. Neuspokojivé výsledky v očích investorů však zaznamenal například zásilkový gigant FedEx. Dow Jonesův index ztratil 0,10 procenta a obchodování zakončil na 28 239,28 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,04 procenta na 3191,14 bodu, zatímco technologický index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,05 procenta na 8827,73 bodu.

Rekordní Tesla

Americká automobilka má za sebou další úspěch. Její akcie totiž po středečním obchodování vystoupaly na nejvyšší hodnotu od září 2017 na 393,15 dolarů za akcii, a jejich hodnota tak vzrostla o 3,7 procenta. Společnost Elona Muska pokračuje v úspěšném působení na burze poté, co překvapila investory vykázáním zisku za třetí čtvrtletí. 

EU proti čínským detenčním táborům

Evropský parlament se pravděpodobně vyjádří a odsoudí takzvané převýchovné tábory v Číně. Ty jsou zřízeny v jejím severozápadním regionu, kam jsou posílání příslušníci etnických menšin Ujgurů a Kazachů. Hlavní poslanecké frakce společně předložily návrh usnesení, který mimo jiné vyzývá k uzavření detenčních center a okamžitému propuštění všech zadržovaných. Evropský parlament bude tento bod projednávat pravděpodobně krátce po poledni.