TOP 09 změnila vedení. Na postu prvního místopředsedy nahradil Válek Czernina

Sněm TOP 09. (11. 11. 2023)

Sněm TOP 09. (11. 11. 2023) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Novým prvním místopředsedou TOP 09 se na dnešním sněmu vládní strany v Praze stal vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Od delegátů získal 167 hlasů ze 177, protikandidáta neměl. Nahradil místopředsedu Senátu Tomáše Czernina, který byl prvním místopředsedou TOP 09 poslední čtyři roky a dnes funkci neobhajoval.

Nominaci na prvního místopředsedu vedle Válka dostal i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob, který se jí nicméně v závěru kandidátské řeči vzdal a podpořil Válka. Stejně jako Jakob byl Válek dosud řadovým místopředsedou, do nejužšího vedení strany nastoupil v roce 2019.

Válka dnes v pražském hotelu Clarion podpořilo přes 94 procent delegátů, od sněmu tak dostal výraznější podporu než předtím znovuzvolená šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta získala 80 procent hlasů, když pro ni bylo 142 ze 177 delegátů.

Válek je jedním ze dvou zástupců TOP 09 v koaliční vládě Petra Fialy (ODS) vedle ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové. "Nesmírně si vážím důvěry a slibuji, že budu plnit to, co jsem slíbil. Budu pevně stát po boku Markétě, která ve mně bude mít vždy oporu. Jsem připraven přesvědčit prací," řekl v děkovné řeči delegátům.

Funkci předsedkyně vládní TOP 09 obhájila šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Ve volbě neměla protikandidáta, získala 142 hlasů ze 177. Stranu by tak měla vést do příštích sněmovních voleb za dva roky. Delegátům poděkovala za podporu a slíbila, že bude "makat" na tom, aby strana byla vidět a plnila své sliby.

Pekarová Adamová vede TOP 09 od roku 2019, čtyři roky předtím byla nejdříve řadovou a následně první místopředsedkyní strany. Pozici v TOP 09 naposledy obhájila před dvěma lety mezi sněmovními volbami a jmenováním současné vlády, kterou tvoří koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Starostové s Piráty.

Novinářům po zvolení Pekarová Adamová řekla, že to pro ni znamená především hodně práce. "Jsou před námi několikery volby, budeme se snažit, abychom oslovili co největší počet voličů," uvedla. První jednání nového vedení strany chystá ještě na dnešek, další se uskuteční asi v úterý.

Zlepšit chce hlavně komunikaci s lidmi tak, aby viděli výsledky práce kabinetu. "Jsou často zakryty pozorností něčemu jinému. Vláda úspěšná je, má čím se pochlubit. Navzdory tomu, jakým krizím čelíme, děláme to, co je správné," uvedla šéfka TOP 09.

TOP 09 vybírala i nové řadové místopředsedy.  Zůstává mezi nimi poslanec Michal Kučera, z funkce prvního místopředsedy do pozice řadového se přesunul senátor Tomáš Czernin, nejužší vedení TOP 09 pak nově doplnili poslanec Matěj Ondřej Havel a poslankyně Martina Ochodnická.