USA se nedaří dostat nový typ koronaviru pod kontrolu, země znovu zavádí karanténní opatření

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Druhá vlna

Nový typ koronaviru dál trápí Spojené státy. Zemi se nemoc nedaří zastavit a počet nemocných rychle stoupá. Rekordy hlásí například Kalifornie. USA tak opět obnovují karanténní opatření a zavádějí povinné nošení roušek. V zemi se dosud podle americké univerzity Johnse Hopkinse nakazilo takřka 2,6 milionu lidí, z nichž 126 tisíc komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo.

Omezení cestování

Situace ohledně nemoci covid-19 není zcela klidná ani ve zbytku světa. Kromě přibývajících nemocných jde také o prodloužení zákazů a omezení cestování. To platí například pro Spojené státy, kde je situace i nadále velmi vážná. Z evropských zemí pak jde třeba o Řecko, které zakázalo do 15. července veškeré přímé lety z Velké Británie a Švédska. 

Akcie zpevňují

Akcie ve Spojených státech zpevnily, neboť investoři očekávají oživení ekonomiky. Index S&P 500 smazal červnové ztráty a blíží se největšímu procentnímu růstu za čtvrtletí od roku 1998. Index Dow Jones táhly vzhůru akcie Boeingu poté, co Federální úřad pro letectví začal testovat letadlo 737 MAX. 

Stimulační program

Na stimulačním programu Evropské centrální banky se může i nadále podílet německá centrální banky. Uvedl to německý ministr financí Olad Scholze. Berlín se tak snaží vyřešit námitku německého ústavního soudu, který dal minulý měsíc ECB tři měsíce na to, aby vysvětlila přiměřenost svého programu nákupu dluhopisů, jinak se jej Deutsche Bundesbank nebude moci dále účastnit.