V březnu zbankrotovalo 309 firem. Nejvíc za čtyři roky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V Česku bylo v březnu vyhlášeno 309 firemních bankrotů, což je za jeden měsíc nejvíce od ledna 2008, kdy vstoupil v platnost nový insolvenční zákon. Proti únoru to byl nárůst o 24 případů. Vyplývá to z analýzy společnosti CCB - Czech Credit Bureau.

„Bankrotová statistika firem je silně ovlivněna situací u fyzických osob podnikatelů. Velmi rychle se zvyšuje jejich podíl jak na počtu vyhlášených firemních bankrotů, tak i na počtu podaných návrhů. Naproti tomu bankroty právnických osob se vyznačují jen mírnou dynamikou,“ uvedla vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.

Bankroty podnikatelůBankroty podnikatelů

Bankroty právnických osobBankroty právnických osob

Za posledních 12 měsíců ve srovnání s předchozím obdobím počet firemních bankrotů stoupl o 56 procent na 2723 případů. Z tohoto počtu se však počet bankrotů právnických osob zvýšil pouze o jedno procento, zatímco počet bankrotů fyzických osob podnikatelů stoupl téměř na trojnásobek.

Počet návrhů na firemní bankrot v březnu vystoupal na 711, což je také nejvyšší údaj za jeden měsíc od ledna 2008. Ve srovnání s březnem loňského roku stoupl počet návrhů na firemní bankrot o 214 případů. I v tomto přírůstku však dominují fyzické osoby podnikatelé se 162 případy.

Nejvíce firemních bankrotů bylo v březnu vyhlášeno v Moravskoslezském kraji s 22procentním podílem a v Praze, která se podílela 14 procenty. Nejvyšší roční dynamiku firemních bankrotů vykázaly dva kraje, které mají i vysoký podíl na jejich celkovém počtu. V Ústeckém kraji se počet firemních bankrotů meziročně zvýšil o 188 procent a v Moravskoslezském o 150 procent.