V Česku přibude speciálních zařízení pro seniory, síť Domov Alzheimer míří do dalších měst

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
5
Fotogalerie

Specializovaný řetězec Domov Alzheimer Radka Žádníka, v němž působí i jeho žena, herečka Zdeňka Žádníková, expanduje. Ke dvěma domovům v Roztokách u Prahy a v Lázních Darkov mají v letech 2019 a 2020 přibýt další tři v Přerově, Dobříši a Mostě.

„Někde jsme ve fázi stavebního řízení, jinde se mu poměrně rychle blížíme,“ uvedl Žádník s tím, že už vytipovali další místa, ať už pro rekonstrukce či výstavbu na zelené louce. Během pěti let chce Domov Alzheimer investovat několik set milionů korun. Letos přitom očekává tržby přes sedmdesát milionů korun.

V Mostě chce společnost provozovat domov v objektu, který vlastní městská firma Mostecká bytová. Ta jej z vlastních peněz zhruba za šedesát milionů zrekonstruuje, stavba má začít počátkem příštího roku. „Už je vydáno územní rozhodnutí a je připravena projektová dokumentace,“ uvádí na svých stránkách Mostecká bytová.

Obrat přesahující šest miliard korun
V Česku loni bylo 307 domovů se zvláštním režimem, pod které péče o lidi s demencí spadá. Soukromých domovů z toho bylo 101, meziročně o 22 více. Koncem loňského roku pobývalo v domovech se zvláštním režimem bezmála sedmnáct tisíc klientů. Pokud by zařízení na každého inkasovalo z přímých plateb i dalších zdrojů třicet tisíc měsíčně, jak uvádějí některé domovy, přesahovaly by celkové tržby oboru šest miliard korun ročně.

Domov Alzheimer má pak podle dostupných informací platit městskému partnerovi nájem dva miliony korun ročně. V Přerově chce Domov Alzheimer koupit nemovitost od města. „Smlouvy o převodu by mohly být v orgánech města projednávány počátkem příštího roku,“ potvrdila mluvčí Přerova Lenka Chalupová.