Vláda obnovila vyplácení příspěvku z Antiviru pro firmy

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Firmy s omezením výroby a služeb kvůli epidemii budou moci zase čerpat příspěvky na náhrady mezd z Antiviru. Znovu budou dostávat 60 procent vyplacené náhrady mzdy do 29 tisíc korun, tedy příspěvek s označením B. Pobírat ho budou moci za období od 1. listopadu do konce února. Schválila to dnes vláda. Novinářům to po jednání kabinetu řekla ministryně práce v demisi Jana Maláčová (ČSSD).

Program má bránit propouštění. Podle analýzy ministerstva práce k 10. srpnu získalo z Antiviru podporu téměř 74 300 firem na výdělek či náhradu mzdy pro milion zaměstnanců. Výdaje dosáhly skoro 50,18 miliardy korun.

„Program velmi dobře zafungoval - zejména v minulém roce. Teď ho bohužel musíme aktivovat znovu. Je to za stejných podmínek, jak známe z minula,“ uvedla ministryně. Její úřad ze svého rozpočtu vyčlení 1,4 miliardy korun. Suma bude především z evropských peněz, dodala šéfka resortu práce.

Babišova vláda v demisi vyhlásila od 26. listopadu na 30 dní nouzový stav, platí některé zákazy a omezení. Podnikatelé si stěžují na pokles tržeb. Kabinet v demisi se minulý týden shodl na tom, že vedle dalších kompenzací obnoví i vyplácení příspěvku B z programu Antivirus. Tato podpora dorovnává při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29 tisíc korun. Dosud se z Antiviru vyplácí příspěvek A pro lidi v karanténě, který pokrývá firmám 80 procent náhrady mzdy do 39 tisíc korun. Dřív se poskytoval ještě příspěvek A+, kdy stát hradil celé mzdy s odvody do 50 tisíc korun v provozech, které vláda nařídila uzavřít.

Video placeholde
Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět • Videohub

O obnovení příspěvku B jednala už v polovině října tripartita, a to kvůli omezování výroby v automobilovém průmyslu kvůli nedostatku čipů. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se tehdy shodli na využití této podpory z Antiviru pro automobilky a jejich dodavatele. Babišův kabinet pro ně ale program dosud nespustil. V EU bylo totiž potřeba vyjednat výjimku pro jeden sektor. Podle Maláčové jsou příspěvky z programu nyní pro všechny firmy, které se kvůli epidemii dostaly do potíží. Podle evropských pravidel bude možné podporu vyplácet do konce prvního pololetí příštího roku.

Podle analýzy ministerstva práce k 10. srpnu získalo z Antiviru podporu téměř 74 300 firem na výdělek či náhradu mzdy pro milion zaměstnanců. Výdaje dosáhly téměř 50,18 miliardy korun.