Vyhlídky slovenské ekonomiky se ještě lepší, letos poroste o tři procenta

Slovenská ekonomika poroste rychleji než česká.

Slovenská ekonomika poroste rychleji než česká. Zdroj: Yellow.Cat via Flickr (CC BY 2.0)

Slovenská centrální banka (NBS) zlepšila výhled růstu ekonomiky Slovenska na tento i příští rok. Vzhledem k zlevnění ropy zároveň snížila výhled tempa inflace. Pro letošní rok NBS předpokládá růst hrubého domácího produktu Slovenska o 2,9 procenta, v příštím roce by ekonomika země měla tempo růstu zrychlit na 3,6 procenta.

„Dynamika hrubého domácího produktu, po zohlednění prorůstového vlivu z domácí poptávky a později i z exportu, byla revidována směrem nahoru o 0,3 procentního bodu v obou letech,“ uvedla centrální banka.

NBS opětovně snížila výhled inflace, a to kvůli snížení světových cen ropy, které v uplynulém období spadly na dlouhodobá minima. Po loňském poklesu o 0,1 procenta by spotřebitelské ceny v zemi sestavené na základě národní metodiky měly letos stoupnout o 0,1 procenta, pro příští rok NBS odhaduje inflaci na 1,5 procenta.

Slovenská centrální banka počítá také s pokračujícím poklesem míry nezaměstnanosti, která je od propuknutí globální ekonomické krize jedním z nejvážnějších problémů Slovenska.