Výjimka z evropské stagnace. Britská ekonomika rekordně vzrostla

Britská ekonomika zrychlila ve druhém čtvrtletí meziroční růst na 3,2 procenta ze tříprocentního tempa v prvním kvartále. Zaznamenala tak nejrychlejší expanzi za šest a půl roku. Britský statistický úřad revidoval údaj o meziročním růstu z původního odhadu 3,1 procenta. Jde o jednou z mála rostoucích evropských ekonomik. Eurozóna stejně jak největší země Evropy stagnují.

Britský statistický úřad potvrdil předběžný údaj, podle něhož v mezičtvrtletním srovnání stoupl hrubý domácí produkt o 0,8 procenta, tedy stejně jako v prvních třech měsících roku. Meziroční i mezičtvrtletní tempo růstu bylo nejrychlejší od konce roku 2007.

Vývoj britské ekonomiky za posledních deset let


tradingeconomics.com

Aktuální údaje rovněž potvrdily, že celková ekonomická produkce země byla ve druhém čtvrtletí o 0,2 procenta vyšší než na začátku roku 2008. Británie tak překročila své dosavadní maximum a definitivně překonala poslední recesi.

Jde o výjimku

V Evropě jde o výjimku. Ekonomický růst eurozóny se ve druhém čtvrtletí v mezičtvrtletním srovnání zastavil. Podkopal jej pokles německé ekonomiky a pokračující stagnace ve Francii. Hrubý domácí produkt (HDP) 18 zemí měnové unie v meziročním srovnání zpomalil růst na 0,7 procenta z tempa 0,9 procenta v prvním čtvrtletí.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí utrpěla kvůli oslabení vývozu nečekaný pokles o 0,2 procenta. Francie, která je druhou největší ekonomikou eurozóny, ve druhém čtvrtletí stejně jako v prvním kvartálu stagnovala. Itálie, což je třetí největší ekonomika eurozóny, klesla o 0,2 procenta a sklouzla zpět do recese.

Tahounem služby

Britskou ekonomiku opět nejvíce táhl sektor služeb. Ten v mezičtvrtletním srovnání vzrostl o jedno procento, což bylo jeho nejrychlejší tempo od třetího čtvrtletí 2012. Zpracovatelský sektor se ale zvýšil jen o 0,2 procenta, a rostl tak nejpomaleji za déle než rok. Produkce sektoru stavebnictví zůstala beze změny, což bylo zlepšení proti červencovému odhadu, který ukazoval pokles o 0,5 procenta.

Sektor služeb, který se na celkovém výkonu ostrovní ekonomiky podílí zhruba z 80 procent, překonal předkrizovou úroveň zatím jako jediný a je tři procenta nad svým minulým vrcholem. Produkce průmyslu a stavebnictví je nadále o více než deset procent nižší než před začátkem recese.