Výměna potravinářských koncernů v USA. Danone svůj podíl prodá Lactalisu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Francouzský potravinářský koncern Danone prodá za 875 milionů dolarů (20 miliard korun) podíl v americké firmě na výrobu mléčných výrobků Stonyfield jiné francouzské společnosti Lactalis.

Firma se podle svého dřívějšího sdělení na prodeji dohodla s americkými regulačními orgány, které tím podmínily schválení její loňské koupě amerického výrobce biopotravin WhiteWave Foods.

Obrat Stonyfieldu loni činil 370 milionů dolarů a že prodejní cena podle dnešního sdělení Danone představuje zhruba dvacetinásobek hrubého zisku EBITDA za rok 2016.

Stonyfield je největším americkém producentem organických jogurtů, společnost Danone v něm získala nejprve 40procentní podíl v roce 2002 a o dva roky později jej zvýšila na 80 procent. Danone je největším výrobcem jogurtů na světě.

Převzetí WhiteWave Foods je pro Danone největší akvizicí za téměř deset let. Francouzi za firmu loni zaplatili deset miliard dolarů (dnes přibližně 223 miliard korun). WhiteWave Foods se specializuje na výrobu bio mléčných výrobků či rostlinných alternativ mléka a jogurtů. Vlastní značky jako je Silk, Horizon Organic či Earthbound Farm.