Výrobce pracích prášků Henkel bude šetřit. Propustí dva tisíce zaměstnanců včetně Čechů

Firma Henkel

Firma Henkel Zdroj: Profimedia.cz

Pod Henkel spadá například známá značka pracích prášků Persil.
2
Fotogalerie

Německá skupina Henkel, která vyrábí zejména kosmetiku, lepidla, prací a čisticí prostředky, se chystá snižovat náklady. V následujících měsících proto sloučí některé ze svých dceřiných společností, díky čemuž má ušetřit až půl miliardy eur, více než dvanáct miliard korun. Zároveň ale propustí přibližně dva tisíce ze svých 52 tisíc zaměstnanců, uvedl ve čtvrtek německý zpravodajský server T-Online. Propouštění se zřejmě dotkne i České republiky, kde Henkel rovněž působí.  

„Budeme rušit pracovní místa především v managementu a administrativě,“ potvrdila deníku E15 mluvčí Henkelu pro Česko, Slovensko a Maďarsko Zuzana Kaňuchová. „V této fázi však ještě nedokážeme říci, jak budou dotčené pozice detailně rozdělené mezi jednotlivé regiony a státy. Jakmile se implementace konkrétních opatření posune dopředu, budeme moci poskytnout další informace,“ dodala Kaňuchová s tím, že celý proces slučování organizací má být dokončen nejpozději do konce příštího roku.

Korporace si podle T-Online od reorganizace slibuje také zefektivnění svého fungování ve výrobě, logistice, reklamě, marketingu a v prodejích. Podniky Henkelu, které nesplňují očekávání, budou uzavřeny nebo nabídnuty k prodeji. Společnost se bude zbavovat zejména těch obchodů a firem, jejichž roční obrat je nižší než jedna miliarda eur.

Pod Henkel spadají známé značky, jako je například Persil, Fa, Loctite, Pritt, Dial, Purex či Schwarzkopf, a jeho výrobky se prodávají ve více než 120 zemích. V minulém roce skupina celosvětově utržila přes dvacet miliard eur. Akcie Henkelu, s nimiž se obchoduje na burze ve Frankfurtu, však za poslední rok oslabily skoro o 37 procent. 

Video placeholde
Jak se počítá inflace a najdete ve spotřebním koši • Videohub