Z mladé polské burzy NewConnect mizí firmy, investory znepokojuje tamní vláda

Varšava, ilustrační foto

Varšava, ilustrační foto Zdroj: Nicola CC BY 2.0 Flickr

Burza NewConnect, někdejší oblíbený zdroj kapitálu pro rozjíždějící se firmy ze střední Evropy, zažívá ústup ze slávy. Od ledna uvedlo své akcie na trh pouhých 12 firem, což je nejslabší výsledek od založení burzy v roce 2007. Naopak dvaadvacet firem NewConnect během jednoho roku opustilo. Polský trh pro malé hráče tak momentálně hostí nejméně firem za posledních pět let. Podle expertů Polsko investorům nepřeje.

„Investiční klima se v Polsku v poslední době zhoršuje. Současná polská vláda podniká kroky, které vedou k oslabení investorské aktivity a předvídatelnosti na tamním kapitálovém trhu. Výsledkem je pokles obchodní aktivity i zájmu o primární akciové emise jak NewConnectu, tak na varšavské burze. Bohužel neočekávám, že by se tento nepříznivý trend v brzké době obrátil,“ soudí analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka.

V roce 2011, kdy zažil NewConnect historicky nejsilnější příliv kapitálu, zde vydalo své akcie 172 firem, od té doby počty zájemců každoročně klesají. Slábne i aktivita burziánů, jen oproti loňsku obchodují letos investoři na NewConnectu v průměru o třetinu méně. Hlavní zlom v zájmu o burzu přišel během roku 2014 po polské penzijní reformě. Ta totiž podstatně omezila maximální podíl akcií v majetku fondů ze 75 procent na plánovaných 15 v příštím roce.

„Atraktivita polského NewConnect po penzijní reformě výrazně poklesla. Penzijní fondy, které byly největším investorem na tomto trhu, totiž své investice přesunuly do spolehlivějších akcií a na zahraniční trhy,“ říká akciový analytik České spořitelny Jan Šumbera. Odborníci zdůrazňují i změnu tržních podmínek odrážející nové způsoby získávání kapitálu. „Podstatně širší škála možností financování, která se nyní investorům nabízí, může být pro trh, jakým je NewConnect, výzvou,“ říká analytička PwC Olga Cilečková.

NewConnect vytvořila varšavská burza v roce 2007 jako alternativní burzu pro menší firmy. Jejich vstup na akciový trh se tak stal ve srovnání s hlavním trhem jednodušší a levnější, podstatně volnější podmínky nabídl trh i s ohledem na zveřejňování povinných informací o hospodaření. Velký počet malých firem na trhu však způsobil, že se s některými tituly dnes prakticky neobchoduje.