Naspers prodává polskou Allegro, vlastníka českého portálu Aukro

aukro

aukro

Jihoafrická společnost Naspers prodává polský internetový prodejní portál Allegro, výnos z prodeje by mohl dosáhnout až 2,2 miliardy dolarů (53 miliard korun). Agentuře Reuters to prý potvrdily informované zdroje. Allegro je majitelem českého obchodního portálu Aukro.

Zdroje uvedly, že nabídku na největší aukční portál ve střední a východní Evropě, jemuž se říká „polská eBay“, by do úterního termínu měli podat nejméně čtyři zájemci. Jde o aliance vesměs severoamerických investičních společností Hellman & Friedman a Advent, Apax Partners a CPP Investment Board, Cinven a Permira a čtvrtou skupinou je údajně CVC Capital Partners spolu s General Atlantic. Žádná z uvedených firem se ke zprávě nevyjádřila.

Allegro má přes 14 milionů zákazníků. Konkuruje americkým gigantům eBay a Amazon a na polském trhu je jejím rivalem OLX.pl, který vlastní rovněž Naspers. Polské tržby internetového prodeje by měly letos vzrůst o 15 procent na 35,8 miliardy (226 miliard Kč) a do roku 2020 by se měly dostat na 63 miliard zlotých, odhadla firma Sociomantic Labs.

Naspers se z vydavatelské společnosti éry apartheidu transformovala na internetovou skupinu a z hlediska tržní hodnoty je nyní největší jihoafrickou společností. Působí ve více než 130 zemích světa a má například podíly v ruském prodejci Mail.Ru Group a v největší čínské sociální síti Tencent Holdings. Polskou Allegro koupila Naspers v roce 2008. Allegro vlastní český portál Aukro od jeho založení v roce 2003.