Zájem o vinylové desky po smrti Bowieho dál sílí, vydělávají na něm i české firmy

Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media

Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media Zdroj: anna vackova E15

Výroba vinylových LP desek v GZ Media
GZ Digital Media,vinil
Firma GZ Media loni vyrobila 14 milionů vinylových LP desek. V jejich drážkách byla uložena tvorba i hvězd první ligy, jako U2, Boba Dylana, Paula McCartneyho či Black Sabbath
Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media
16
Fotogalerie

Za růst prodeje klasických desek může nostalgie, nástup nové generace i úmrtí slavných umělců, například Davida Bowieho.

Největší světový producent vinylových desek, loděnická společnost GZ Media, loni vyrobil přes 23 milionů kusů, meziročně o třicet procent více. Ze světového boomu LP desek, kterým v devadesátých letech snad všichni experti předvídali zánik, těží i výrobce gramofonů SEV Litovel.

Hlásí nárůst výroby o deset procent na zhruba 125 tisíc kusů gramofonů. „Kdybychom nebyli limitováni výrobní kapacitou, a zejména nedostatkem pracovních sil na obsluhu lisů, byl by výsledek ještě lepší,“ uvedl obchodní ředitel GZ Media Michal Němec. Zájem o desky přitom nejeví jen starší generace, která chce mít své dávné oblíbence na fyzickém nosiči jako v časech mládí, ale nově i mladí, kteří se vymezují proti stahování digitální hudby.

„Desky kupuje řada mladých lidí, kteří mají v době masové digitální konzumace hudby a videa touhu vlastnit kvalitní hudební nosič – originál, který nelze zkopírovat,“ vysvětluje Němec. „Z gramofonové desky se tak stalo hudební trendy médium.

Dokresluje to i nárůst poptávky po gramofonech,“ dodává. I na trhu gramofonů ale přituhuje. „Loňský nárůst činil deset procent, letos počítáme s mírnějším růstem. Důvodem je výrazný vzestup konkurence,“ uvedl generální ředitel firmy SEV Litovel Jiří Mencl.

Na jednom z hlavních světových trhů ve Velké Británii si lidé podle údajů British Phonographic Industry loni koupili 3,2 milionu vinylových alb. Meziročně to znamená nárůst o více než polovinu a nejvíce za posledních 25 let. V době největšího propadu v roce 2007 se jich prodalo jen 200 tisíc. Na vyšším zájmu o LP – ale také o kompaktní desky a další formáty – se podle BPI kromě nové generace zájemců podílela i úmrtí slavných umělců v čele s Dawidem Bowiem a Amy Winehouseovou.

Mezi třiceti nejprodávanějšími vinylovými deskami loňského roku na britském trhu se po Bowieho smrti ocitlo hned pět jeho sólových desek včetně té na nejvyšší příčce, albu Blackstar. Hned druhá je Winehousové Back To Black.