Brambory zdraží, kvůli suchu se jich urodilo o pětinu méně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Sucho a tropické teploty se podepsaly na produkci brambor, která meziročně klesne zhruba o dvacet procent. Nic na tom nezmění, že ještě zbývá sklidit pětinu ploch.

Farmáři loni sklidili zhruba 820 tisíc tun brambor, ale letos se budou muset smířit jen s 645 tisíci tun. Odhaduje to Český bramborářský svaz. „O výnosech a kvalitě brambor je v tuto chvíli rozhodnuto,“ uvedl předseda svazu Miloslav Chlan s tím, že výsledek nezmění ani sklizeň na zbývajících dvaceti procentech ploch. Chlan poznamenal, že se sice snížila plocha osetá bramborami o 2,3 procenta, ale hlavním důvodem propadu jsou sucho a vysoké teploty.

Nedostatek brambor se dovozem nevyřeší, což zvýší výkupní ceny a pak i ceny pro spotřebitele. „Mnoho let se do Česka dovážely přebytky produkce brambor ze zahraničí, které tlačily na ceny. Tento rok však postihlo počasí významnou část Evropy,“ zdůvodňuje očekávané zdražování místopředseda Českého bramborářského svatu Vlastimil Rasocha.

E15

Teď je podle svazu výkupní cena brambor 4,50 koruny za kilogram a spotřebitelská šestnáct korun za kilogram. Svaz odhaduje, že po Novém roce se výkupní cena brambor zvedne na sedm korun za kilogram, což se promítne také do spotřebitelských cen.

Podobného názoru je agrární analytik Petr Havel. „Brambory podraží zhruba na dvojnásobek oproti současnému stavu ve spotřebitelských cenách,“ uvedl Havel.

Sucho postihlo také pěstitele v takzvané velké bramborové pětce, do které patří Velká Británie, Německo, Nizozemsko, Belgie a Francie. V těchto zemích klesne produkce brambor o třicet procent. Německo a Nizozemsko jsou přitom hlavní dovozci do Česka. „Česká republika je u brambor určených pro přímou spotřebu soběstačná jen ze sedmdesáti až osmdesáti procent,“ uvedl místopředseda Českého bramborářského svazu Rasocha.