Zemřel americký miliardář Charlie Munger. Pravá ruka Warrena Buffetta

Charlie Munger a Warren Buffett

Charlie Munger a Warren Buffett Zdroj: ČTK

Miliardář Charlie Munger
2
Fotogalerie

Měsíc před svými stými narozeninami zemřel americký miliardář Charlie Munger, který byl pravou rukou jednoho z nejznámějších investorů Warrena Buffetta a stál u budování jeho finančního impéria. Podle agentury AP v úterý o jeho smrti v prohlášení informovala investiční společnost Berkshire Hathaway, v níž byl Munger místopředsedou představenstva.

Smrt Charlieho Mungera je předzvěstí konce jedné éry, píše agentura Reuters. Jen málo společností bylo tak úzce spojeno se svými šéfy jako Berkshire s Buffettem a Mungerem, kteří se znali více než šest desetiletí. Po Mungerově smrti zůstává Buffet jedinou legendou společnosti. Munger se už několik let pohyboval pomocí invalidního vozíku. 

Munger stál podle AP dlouhá léta v Buffettově stínu a pomáhal mu vést zmíněný konglomerát a poskytoval mu cenné rady. Zatímco Buffett byl tváří společnosti, Munger často svůj vliv na její chod zlehčoval.

„Charlie mě naučil hodně o cenění podniků a lidské povaze,“ řekl podle AP Buffett o svém investičním partnerovi v roce 2008. „Berkshire by nemohla být tím čím je bez Charlieho inspirace, moudrosti a účasti,“ dodal Buffett. Slavný investor záčátkem roku věnoval část svého výročního dopisu akcionářům poctě právě Mungerovi.

Munger se s Buffettem seznámil ještě jako obchodní právník v roce 1959 a od té doby se datovala jeho kariéra investora. Společně s Buffettem domlouvali nákupy akcií mnoha podniků. V roce 1978 se Munger stal druhým mužem společnosti Berkshire Hathaway, v jejímž představenstvu působil až do současnosti.

„Byli jsme o něco méně blázniví než většina lidí a o něco méně hloupí než většina lidí, a to nám pomohlo,“ řekl Munger. O důvodech úspěchu Berkshire se podrobněji věnoval ve zvláštním dopise, který napsal v roce 2014 u příležitosti 50 let ve vedení společnosti.

Titán byznysu a bystrý pozorovatel

Munger úzce spolupracoval s Buffettem na alokaci kapitálu firmy a bylo o něm známo, že nešetří slovy, pokud má pocit, že jeho obchodní partner dělá chybu. 

Šéf Applu Tim Cook ve svém příspěvku na X, dříve Twitteru, popsal Mungera jako „titána byznysu a bystrého pozorovatele světa kolem sebe“, který „pomohl vybudovat americkou instituci“ uvedlo BBC. Berkshire vlastní stovky miliard dolarů akcií v různých společnostech v čele s Applem.

Video placeholde
Warren Edward Buffet • Videohub

„Charlie Munger byl legendární postavou v investiční komunitě,“ řekl Brian Moynihan, generální ředitel Bank of America, a dodal, že „existuje mnoho lidí, kteří z jeho moudrosti velmi těžili“.

Na začátku roku 2023 bylo Mungerovo jmění odhadováno na 2,3 miliardy dolarů, což je mnohem méně než jmění Buffetta, které se odhaduje na více než 100 miliard dolarů.