Zlevnění pohonných hmot přibrzdilo inflaci v eurozóně

Nabídka paliv německých čerpacích stanic už několik let zahrnuje i palivo E10

Nabídka paliv německých čerpacích stanic už několik let zahrnuje i palivo E10 Zdroj: Ralf Roletschek, Wikimedia Commons (FAL 1.3)

Meziroční míra inflace v eurozóně v červnu mírně klesla a dosáhla 0,2 procenta, v celé Evropské unii se pak snížila na 0,1 procenta. V dnešních konečných údajích to oznámil statistický úřad Eurostat. Spotřebitelské ceny v eurozóně i v celé EU se v květnu vrátily k meziročnímu růstu shodným tempem 0,3 procenta po pěti měsících poklesu a stagnace.

K červnovému zpomalení inflace nejvíce přispěl pokles cen energií v čele se zlevněním pohonných hmot. Bez jejich započtení se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,9 procenta.

Záporná meziroční inflace přetrvala v osmi zemích EU; nejhlubší byla na Kypru a v Řecku, kde ceny klesly o 2,1 procenta, respektive o 1,1 procenta. Nejvyšší inflaci měly Malta (1,1), Rakousko (1,0) a Belgie s Českou republikou (0,9 procenta).

Loni v prosinci se eurozóna jako celek ocitla v deflaci, což se stalo podruhé v historii eura. Letos v dubnu spotřebitelské ceny v eurozóně i v celé EU pokles zastavily.

Graphical visualization of Ea Inflation Rate

Inflace v eurozóně je už od října 2013 pod hranicí jednoho procenta, kterou Evropská centrální banka (ECB) označuje za nebezpečnou zónu. ECB v zájmu návratu inflace k cílové úrovni těsně pod dvěma procenty loni snížila úrokové sazby na rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Letos na jaře pak zahájila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky v podobě rozsáhlých nákupů státních dluhopisů.