Ceny rodinných domů rostou dvakrát rychleji než u bytů, tempo přesahuje třináct procent

rodinné domy

rodinné domy Zdroj: Profimedia

Ceny bytů stoupají
Ceny bytů stoupají
Ceny bytů stoupají
Ceny bytů strmě stoupají v deseti krajích republiky! Za tři roky jsou o čtvrtinu vyšší!
Rodinné domy v USA
6
Fotogalerie

Ceny rodinných domů v Česku od začátku roku do konce října vzrostly téměř dvakrát rychleji než u bytů. Zatímco rodinné domy zdražily v průměru o 13,5 procenta, v případě bytů o 7,2 procenta. 

Informace vyplývají z údajů portálu CeMap. Portál vychází z tržních cen nabídek inzercí realitních serverů, porovnával více než 635 tisíc nemovitostí. "Data ukazují, že růst cen rodinných domů je od začátku roku téměř dvakrát rychlejší než růst cen bytů. Hned v šesti krajích byl u rodinných domů nárůst cen více než patnáctiprocentní, v případě bytů se přes 15 procent přehoupl jen jeden kraj," uvedl ředitel portálu CeMap Ondřej Hon.

Rodinné domy letos nejvíce zdražily v Jihomoravském kraji, téměř o čtvrtinu. Těsně následoval Plzeňský kraj s cenovým nárůstem o necelých 23 procent. Naopak na Karlovarsku o 1,5 procenta rodinné domy zlevnily.

V případě bytů vzrostly ceny nejvíce v Olomouckém kraji, o 23 procent. S výrazným odstupem následuje Plzeňský kraj s růstem o 11 procent. Stejně jako u rodinných domů ceny klesly v Karlovarském kraji (o 5,4 procenta), kromě toho ještě na Královéhradecku (o 3,8 procenta).

Přestože rodinné domy v porovnání s byty letos zdražují téměř dvojnásobným tempem, byty jsou (v přepočtu na metr čtvereční) stále skoro dvakrát dražší. Nejvýraznější cenové rozdíly jsou v Olomouckém kraji, kde jsou byty (v Kč na m2) dražší víc než třikrát. Proti tomu na Ústecku to je pouze o 1,5 procenta.

Ceny za metr čtvereční rodinného domu se v Česku pohybují od 11.247 korun na Vysočině až po 58.071 korun v Praze. Hlavní město je tak více než pětkrát dražší. Ještě vyšší jsou regionální rozdíly u bytů, kde je Praha v porovnání s nejlevnějším Ústeckým krajem dražší téměř 6,5krát.

"Ceny nemovitostí jsou aktuálně na vrcholu a výrazně růst už nebudou. I nadále očekáváme vysokou poptávku především po malometrážních bytech ve velkých městech. Ale dokud bude silná poptávka, která zatím výrazně neklesá, bude se zkrátka prodávat vše, co je k mání," dodal ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín.

Ceny nemovitostí rostou. Podívejte se na Bilanci Jaroslava Bukovského:

Video placeholde
Bilance, ceny bytů • Jaroslav Bukovský