Ceny bytů jsou nadhodnocené, růst do budoucna představuje riziko, říká Frait z ČNB

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: profimedia

Jan Frait, ČNB
ilustrační foto
Co jsou intervence ČNB?
Budova ČNB
ČNB
8
Fotogalerie

Ceny nemovitostí v České republice strmě rostou. Podle ředitele samostatného odboru finanční stability České národní banky Jana Fraita to do budoucnosti představuje riziko jak pro banky, tak pro ty, kteří si půjčují. 

"V posledním roce se růst cen movitostí dostal do takových úrovní, které jsou nejen nejvyšší v Evropě, ale zároveň jsou rizikové z hlediska budoucnosti, jak pro ty, kteří si půjčují, tak pro ty, kteří ty úvěry poskytují," uvedl Frait v rozhovoru, který zveřejnila Česká národní banka.

Ceny bytů jsou nyní podle Fraita nadhodnocené. "Již v červnu letošního roku při zveřejnění poslední Zprávy o finanční stabilitě jsme konstatovali, že ceny bytů naše metody považovaly ke konci loňského roku za mírně nadhodnocené v řádu několika procent. Naše analýzy ukazují na ten samý vývoj i v polovině letošního roku," řekl Frait.

Za růstem cen nemovitostí podle něj stojí optimismus domácností a jejich ochota si brát úvěry, lidé také více pořizují nemovitosti jako investici a využívají byty ke krátkodobým pronájmům. Růst cen nemovitostí přispívá i to, že se kvůli složitým povolovacím procesům staví méně nových bytů než v minulosti. Ceny bytů pak nejvíce rostou v Praze a dalších městech, kam se lidé více stěhují z regionů.

Frait odmítá, že by rychlý růst cen nemovitostí ovlivnily nízké úrokové sazby, které udržovala ČNB. "Pro úrokové sazby z hypotečních úvěrů nebo úvěrů na bydlení obecně jsou rozhodující výnosy dlouhodobých státních dluhopisů mnohem více než nastavení krátkodobých úrokových sazeb centrální bankou," uvedl.

Poslechněte si více, jak ČNB může ovlivnit růst realitního a hypotečního trhu: