Developeři rozestavěli nejvíce bytů za devět let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Stavební firmy v Česku zahájily do konce května stavbu 3411 bytů v bytových domech, meziročně o 5,6 procenta více. Je to nejvyšší údaj od roku 2009. Nejvyšší podíl připadal na Prahu, kde jejich počet stoupl o zhruba desetinu. Počet zahájených staveb rodinných domů v Česku vzrostl o deset procent. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Největší podíl zahájených staveb bytových domů (31,2 procenta) připadal na Prahu. Následovaly Olomoucký kraj (14,1 procenta), Jihomoravský kraj (11,6 procenta) a Vysočina (9,6 procenta). Naopak v Libereckém kraji to s 29 byty bylo necelé procento.

V Praze vzrostl počet zahájených staveb bytů meziročně o 9,2 procenta na 1063. Jen za květen jich přibylo 801, šlo o projekt Riverpark Modřany společnosti Karlín Group. "Tisíc bytů povolených v Praze za prvních pět měsíců stále nenasvědčuje tomu, že by tempo povolování nové výstavby směřovalo k řešení bytové krize, která v Praze nastala. Navíc tři čtvrtiny těchto bytů jsou v jediném větším projektu. Praha ale potřebuje řadu takových velkých projektů," uvedla mluvčí developerské společnosti Central Group Marcela Fialková.

Developeři loni v Praze prodali zhruba 5500 nových bytů. Počet bytů, které se ve stejném období začali stavět, nebyl ani poloviční. Nedostatečná nabídka je jednou z příčin výrazného růstu cen nových bytů. Za poslední dva roky v Praze zdražily o 42 procent.

"Dostupných bytů v cenících developerských firem stále ubývá a nic na tom nezměnil ani horečný květnový stavební boom. Ten totiž v nejbližších měsících opět poleví a propast mezi poptávkou a nabídkou se znovu zvětší," doplnil generální ředitel Ekospolu Evžen Korec. Počet zahájených staveb bytů od ledna do konce května byl v Praze letos od roku 2006 čtvrtý nejnižší.

Všechny články k cenám bytů najdete zde >>>

Počet nově rozestavěných rodinných domů v Česku do konce května meziročně vzrostl o 10,1 procenta na 7701. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (25,6 procenta), Jihomoravský (11,7 procenta), Moravskoslezský (9,9 procenta) a Plzeňský kraj (7,5 procenta). Podíl Prahy klesl na 2,4 procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy do konce května stavět 13.924 bytů, meziročně o 12,2 procenta více. V porovnání s rekordním rokem 2008 byl jejich počet zhruba o pětinu nižší.