Část Mediaservisu je v insolvenčním řízení

distribuce novin

distribuce novin Zdroj: profimedia.cz

Část distribuční společnosti Mediaservis pod názvem Novinová a poštovní je od minulého týdne v insolvenčním řízení. Firmě se nepodařilo získat zpět roznášku novin a časopisů pro velké vydavatele. Mediaservis bude pokračovat v adresné a neadresné distribuci letáků a doručování dopisů. Novinovou a poštovní čeká reorganizace nebo konkurz. Vyplývá to z informací firmy a městského soudu v Praze.

Mediaservis fungoval jako distributor novin a časopisů do loňského roku, kdy 90 procent jeho klientů po změně vlastnické struktury přešlo ke konkurenční České poště. Loni v listopadu se Mediaservis přejmenoval na Novinovou a poštovní. V té zůstala ztrátová část podnikání v oblasti novinové distribuce a vedle toho vznikl nový Mediaservis nabízející poštovní služby a společnost MediaCall, která se zabývá telemarketingem.

„Jednali jsme s vydavateli novin a časopisů o tom, aby se k nám vrátili. Problém je ale v tom, že podmínkou efektivity je distribuovat více titulů. Kromě toho má Česká pošta, kam vydavatelé většinou přešli, extrémně nízkou cenu,“ uvedl jednatel všech tří firem Martin Dzúr. Podle něj je šance na opětovné získání doručování novin téměř mizivá, firma ale stále počítá s distribucí časopisů spolu s dopisy.

Novinová a poštovní má podle znaleckého posudku záporný obchodní majetek ve výši nejméně 100 milionů korun a kolem 950 věřitelů. Za loňský rok vykázala ztrátu a letos čeká i přes výraznou redukci nákladů další zhoršení hospodaření.

Mediaservis v dopise své obchodní partnery ujistil, že nemá s Novinovou a poštovní nic společného a své závazky řádně plní. Firma od začátku roku konkuruje České poště na trhu doručování dopisů do 50 gramů. V lednu 2013 Mediaservis doručí 4,5 milionu adresných zásilek. Jeho cíl je letos získat pět procent trhu, který do loňska celý patřil České poště.