Absurdita roku: Podnikatelé mohou platit jednu daň dvakrát

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.5: Petr Novak: Wikipedia

Přenesení odpovědnosti za nespolehlivého plátce DPH na podnikatele, který s ním obchoduje, se stalo vítězem sedmého ročníku ankety Absurdita roku. Ta si bere na paškál zbytečné a komplikující požadavky úřadů vůči podnikatelům a firmám.

„Pomocí této sporné novely převedl stát svou neschopnost vybírat daně na poctivé podnikatele, kteří jsou kvůli tomu také vystaveni riziku, že zaplatí státu dvakrát tu samou daň. To je tak absurdní, že jsme se symbolicky rozhodli vyhlásit dva vítěze s titulem Absurdita roku 2013,“ uvedl ředitel obou soutěží Petr Lutonský.

Druhou mimořádně vyhlášenou letošní Absurditou se pak stal zákon, kvůli kterému Generální finanční ředitelství a Česká správa sociálního zabezpečení neumožňují podávání přiznání a některých vybraných hlášení prostřednictvím datové schránky a elektronické podatelny v obecně standardizovaném formátu PDF.

"Oceněný" úřad: Neslibujeme, že s tím něco uděláme

„Nemohu slíbit, že s tím něco uděláme,“ reagovala mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová na vyhlášené výsledky. Historie ankety však hovoří jasně a vhání do mysli podnikatelů celkem odůvodnitelné naděje - všechny nesmyslné požadavky ze strany úřadů, které zvítězily v uplynulých šesti ročnících této anticeny, se postupně podařilo zrušit.

Za zmínku z takto zrušených povinností stojí například povinnost hlášení stánku na výstavě jakožto dočasné provozovny nebo povinnost dokládat při založení společnosti rejstříkovému soudu výpis z Rejstříku trestů, který je však pro něj dostupný online.