Advokáti Janouška a zraněné ženy vyjednávají o odškodnění

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: Golf.cz

Advokát lobbisty Romana Janouška Vít Široký vyjednává o odškodnění pro ženu, kterou jeho klient podle policie srazil v opilosti. Zmocněnci poškozené Vietnamky Josefu Lžičařovi zaslal první návrh, který podle jeho slov odpovídá několikanásobku částky, kterou stanovili lékaři.

Nejde však o 20 milionů korun, o nichž s odkazem na nejmenovaný zdroj informoval deník Blesk. „Je to totální nesmysl,“ řekl dnes Lžičař.

Právník dostal Janouškův návrh na odškodnění ve středu, podrobnosti odmítl zveřejnit. Informace, které se objevily v médiích, jsou ale podle něj „absolutní výmysl“. O podkladech prý bude jednat v příštím týdnu.

Deník Blesk dnes napsal, že uvedená částka nezahrnuje pouze bodové ohodnocení zranění, ale jsou v něm také zohledněny náklady na návštěvy v nemocnici včetně náhrady za službu v restauraci, kde žena pracuje, oprava auta a bolestné.

Janoušek podle policie při jízdě 23. března v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do před ním jedoucího vozu. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, lobbista ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policisté jej dostihli, při dechové zkoušce mu naměřili přes 2,2 promile alkoholu.

Policie viní Janouška z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až desetileté vězení. V případu chybí vyslechnout ještě dva svědky, poté by měla být provedena rekonstrukce činu.

Postup policistů po nehodě vyvolal kritiku. Vedení pražské policie za chyby potrestalo čtyři policisty snížením platu a jednomu udělilo napomenutí. Šéf pražské policie Martin Vondrášek kvůli tomu zahájil v dubnu se sedmi policisty kázeňské řízení. U zbývajících dvou nadřízení od uložení kázeňského trestu upustili.