Afghánský exprezident: Operace NATO neuspěla

Hamíd Karzáí

Hamíd Karzáí Zdroj: USAID Afghanistan, Wikimedia Commons

Bývalý afghánský prezident Hamíd Karzáí hodnotí 13leté nasazení NATO v Afghánistánu jako neúspěch. Radikalismus podle něj v zemi neoslabil, ale naopak posílil. Karzáí ale v rozhovoru s německou agenturou DPA a televizí ARD vyslovil vděk za civilní pomoc ze zahraničí.

Třináctiletá bojová mise Severoatlantické aliance a Spojených států v Afghánistánu oficiálně skončila 31. prosince. Během bojů byly zabity tisícovky lidí. „Ale jestli byly tyto oběti pro dobrou věc, jestli jsme vyhráli, jestli jsme viděli výsledky - já jsem jiného názoru,“ řekl Karzáí, který stál v čele Afghánistánu a jeho vlády od svržení režimu Talibanu v roce 2001 až do loňského září.

Zatímco bojové nasazení zahraničních sil v jeho zemi hodnotí Karzáí negativně, za civilní pomoc je prý 57letý politik velmi vděčný. USA a NATO podle něj přišly do Afghánistánu bojovat s terorismem, extremismem a radikalismem, ale svého cíle nedosáhly. „Radikalismus nezmizel, přibylo ho. Kvůli radikalismu je na světě víc problémů než kdykoli předtím v lidských dějinách. Kvůli radikalismu je více problémů v regionu,“ tvrdí Karzáí.

Mezitím už nepředstavuje hrozbu jen teroristická síť Al-Káida, ale i teroristické milice Islámský stát, řekl exprezident. „Jaké chyby, jaká politika k tomu vedly? To jsou otázky, na něž Američané a Západ musí dát odpověď,“ prohlásil Karzáí.

Boje pokračují

Na alianční misi Mezinárodní bezpečnostní podpůrné síly (ISAF) navazuje mise Rozhodná podpora, která se má zaměřit na výcvik, poradenství a podporu afghánských bezpečnostních sil. Americké zvláštní jednotky ale nadále cíleně bojují proti teroristům.

Karzáí řekl, že podporuje výcvik afghánských bezpečnostních sil zahraničními vojáky. „Ale nepodporuji, aby prováděli vojenské operace uvnitř Afghánistánu,“ zdůraznil.

Exprezident rovněž vyloučil svůj návrat do čela země. „Neměli bychom uvíznout v minulosti. Já jsem minulost,“ konstatoval.