Agel vyplatí Chrenkovi a Polachovi 150 milionů

Tomáš Chrenek

Tomáš Chrenek Zdroj: Euro - Jan Rasch

Představenstvo zdravotnické společnosti Agel navrhuje letos svým majitelům Tomášovi Chrenkovi a Martinovi Polachovi vyplatit dividendu 150 milionů korun. Pro Chrenka, který vlastní 75 procent holdingu, to bude znamenat přilepšenou kolem 113 milionů, vyplývá ze zjištění serveru E15.cz.

„Přes trvalý pokles úhrady od zdravotních pojišťoven většina našich společností se ve svých výsledcích pohybovala v kladných číslech,“ uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Agelu Filip Horák.

Celkové tržby Chrenkova zdravotnického impéria se minulý rok zvýšily o 26 procent na 10,8 miliardy korun. Z nich skupina Agel vytvořila provozní zisk kolem 680 milionů, což bylo meziroční zlepšení o 12 procent. Provozní marže holdingu se ale mírně snížila z předloňských sedmi na 6,3 procenta. Na účtu nerozděleného zisku minulých let má Agel 1,8 miliardy korun.

Agel je největším soukromým poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě. V Česku provozuje 11 nemocnic a několik dalších zdravotnických zařízení. Funguje především v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.