Akce Upír: policejní odbory nejsou jednotné

Policie ČR

Policie ČR Zdroj: profimedia.cz

Podpora akce Upír, neoficiální stávky možná až několika tisícovek policistů a hasičů, kteří chtějí přesně v den konání krajských voleb hromadně darovat krev, se povážlivě drolí. Vedle Odborového svazu hasičů je proti netradičnímu protestu také Nezávislý odborový svaz (NOS) Policie ČR. Centrála, k níž se hlásí nejvíce strážců zákona, svůj postoj zatím nezveřejnila.

„Nikdo ze zástupců svazu v krajích nevyslovil s touto akcí souhlas, proto ji nebudeme aktivně podporovat,“ řekl včera deníku E15 předseda NOS Milan Štěpánek. Organizátoři i účastníci akce se podle něj mohou dostat do konfliktu jak se služebním zákonem, tak se zákonem o policii. „Vedoucí oddělení, který má pod sebou třeba dvacet policistů, nemůže souhlasit s tím, aby v jeden den nikdo z nich nepřišel do práce, byť by šli darovat krev,“ vysvětlil Štěpánek.

NOS je rovněž proti tomu, aby se protestovalo 12. října. „Načasování je velmi nešťastné. Policie bude obviněna z toho, že celá akce má politický podtext,“ konstatoval Štěpánek.

S nápadem obejít zákon, podle něhož nesmějí policisté, hasiči nebo příslušníci Vězeňské služby stávkovat, přišla minulý měsíc Unie bezpečnostních složek. Podle šéfa této odborové centrály Zdeňka Buřiče se k protestu proti chystaným škrtům v rozpočtu ministerstva vnitra hlásí stále více účastníků, minulý týden jich mělo být už na 8500. „Zdá se, že se lidé přestávají bát. Většinu tvoří policisté, ale hlásí se stále více hasičů,“ řekl Buřič.

Podle předsedy UBS je postoj ostatních odborových svazů alibistický. „Připomíná nám to rok 2007, kdy jsme museli demonstraci Fontána, pořádanou v Praze, do poslední chvíle táhnout sami, kdy na nás byla kydána špína a házeny klacky pod nohy,“ poznamenal.

Akce Upír dělá starosti i pracovníkům transfuzních stanic. Nejsou schopni tak velký počet takzvaných prvodárců zvládnout. „Odběry zaplatí stanice, takže je tu i ekonomický efekt. Navíc je to extrémně administrativně zatíží, protože s prvodárci je potřeba vyplnit rozsáhlý dotazník,“ upozornil Štefan Novák z občanského sdružení Klubu dárců krve. Navíc nemocnice tolik krve najednou nepotřebují a nemohou ji ani příliš dlouho skladovat.